Uspešni edukator osporava konkurs u niškoj školi – sud daje poslednju reč

Jedan od najboljih edukatora u Srbiji Milan Petrović tužiće gimnaziju "Svetozar Marković" u Nišu, jer je na konkursu odbijen za stalno zaposlenje. Smatra da je oštećen, dok nadležni ocenjuju da je konkurs sproveden po proceduri.

Profesor srpskog jezika Milan Petrović proglašen je za jednog od najboljih edukatora u Srbiji. Dobitnik je Fulbrajt stipendije i kreator platforme za učenje pravopisa. U gimnaziji gde je radio kao zamena, dao je otkaz, a školu će tužiti zbog, kako kaže, napravednog konkursa.

"Tvrdim da su moje reference bolje, da radim duže i u prosveti i u toj školi, imam bolji prosek na studijama i bolje rezultate u svakom pogledu, a nisam izabran. Koji su onda kriterijumi?", pita se Petrović.

U školi kažu da će stav o tom slučaju izneti na sudu. Neda Gašović, koja je dobila posao smatra da je komisija radila ispravno.

"Svakako mislim za sebe da ja zavrednjujem mesto u ovoj gimnaziji, s obzirom na to da devet godina radim u prosveti, da sam u poslednjih nekoliko godina u ovoj školi i da iza sebe imam ostvarene rezultate", ističe Gašovićeva.

U resornom ministarstvu podsećaju da su školovanje profesora Petrovića pomogli sa 1.200 dolara, a da je u izboru kandidata škola nezavisna.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ocenjuje da se odlučivalo o dva odlična kandidata.

"Kandidatkinja koja je izabrana radi već devet godina u školi, učestvovala je kada je otpočela pandemija u snimanju vaspitno-obrazovnih sadržaja za nastavu na daljinu", dodaje Ružić.

Petrović smatra da kriterijumi za zapošljavanje kod nas nisu dovoljno jasni.

"Ako direktor imenuje dva od tri člana komisije, ako on odlučuje o žalbi, kako onda taj sistem može da bude pravedan", kaže nosilac zvanja za jednog od najboljih edukatora u Srbiji.

U međuvremenu, Milan Petrović je počeo da radi u privatnoj školi, a ko je na konkursu bio u pravu moraće da odluči sud.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво