Читај ми!

Kakva je budućnost Mitićeve rupe, objašnjava glavni gradski urbanista Beograda

Šta će se se graditi na prostoru Mitićeve rupe videće se u okviru plana detaljne regulacije za taj prostor. U toku je rani javni uvid gde sve institucije grada i republike treba da se izjasne u smislu ovog prostora. Ono što je sigurno je da je ovo nezavršen prostor i neke gradnje će biti, kaže za RTS Marko Stojčić, glavni gradski urbanista.

Gostujući u Beogradskoj hronici Stojčić je izjavio da danas na petini površine postoji dečje igralište i to građani u nekoj meri koriste.

"Taj blok nikada nije završen. Na to su uticali imovinsko-pravni odnosi. Mitiću je to oduzeto posle drugog svetskog rata, zatim je postalo društveno vlasništvo. Danas je to delom vraćeno iz restitucije delom je vlasništvo grada Beograda", objašnjava gradski urbanista.

Prema njegovim rečima prostor je dobio ime zato što su pre drugog svetskog rata započeti radovi na izgradnji temelja Mitićeve robne kuće i tadašnji građani Beograda su videli rupu i tako je ostao naziv.

"Bilo je preko 20 različitih ideja vezano za tu parcelu i nikada nije došlo do gradnje. Bilo je i nekoliko javnih konkursa. Prvi objekat koji je trebao da bude sagrađen je robna kuća Mitića, najveća na Balkanu. Bogdan Bogdanović je prvi krenuo da uređuje taj prostor privremeno i napravio sunačani sat. Danas imamo u jednom delu, na petini površine dečje igralište", ističe Stojčić.

Naglašava da se urbanizam bavi gradnjom. Na svim ostalim oblastima jeste da se zaštiti životna sredina i da se maksimizira ekologija u gradu i onemogući dodatno zagađenje.

"Najveći problem su pojedinačna ložišta, i to je nešto što je glavni uzrok zagađenja.
Na ovoj lokaciji je mali broj stabala koji će nakon izgradnje, kad god da se to desi, imati jasno definisanu polovinu u jako lepo uređenom parku. U projektnom zadatku za internacionalni konkurs, koji bi trebao da sledi nakon usvajanja ovog plana, jeste izrada projekta koji će podrazumevati jasnu odrednicu da pola lokacije mora da ostane javni park u zelenilu i neki objekat koji podrazumeva da se urbanistički zaokruži celina", kaže Marko Stojčić.

Dodaje da kada se priča o ekologiji situacija će biti bolja nego što je danas.

"Što se tiče urbanizma ovo je deo grada koji bi trebalo da bude završen kao i lokacija preko puta na kojoj se nalazi privremeni parking. Parkinzi na tim lokacijama svakako će se naći ispod obe lokacije u znatno većem broju jer nama nije ideja da samo saniramo postojeće stanje nego da rešimo i deficit koji imamo sa parkiranjem", ističe gradski urbanista.

Nikakva nova gradnja unutar tvrđave nije, niti će biti moguća

"Beogradska tvrđava i sve što se nalazi unutar Kalemegdana jedino što može da bude građeno, verujem da će u dalekoj budućnosti tako i biti, je rekonstrukcija svega onoga što se tu nekada nalazilo", poručuje Stojčić.

Prema njegovim rečima nikakva nova gradnja unutar tvrđave nije niti će biti moguća, tako da tu nema ničeg spornog. Gondola koja je već neko vreme tema javnosti se nalazi u kalemegdanskom parku, izvan tvrđave.

"Mi kao grad trenutno nemamo nikakve aktivnosti niti ih imamo u planu. To nema veze ni sa jednom gradskom službom. Mi smo završili postupak plana detaljne regulacije, sve ono što ide kasnije, odobravanje dozvola, prethodni radovi koji podrazumevaju arheološka iskopavanja i ispitivanja su nešto što tek treba da se desi. Sud je doneo odluku i sve što će se dešavati biće u skladu sa odlukama nadležnih organa koji će biti u skladu sa zakonom ali ono što je važnije nikakvo narušavanje nečega što se može nazvati prirodnim li kulturnim dobrom neće biti uništeno", naglašava Marko Stojčić.

Privremena okretnica se samo pomera nekoliko desetina metara

Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" raspisalo je tender za radove na izgradnji privremene okretnice trolejbusa na Studentskom trgu, sa izradom projekta.

"Ta okretnica se samo pomera nekoliko desetina metara ka Trgu Republike da bi se oslobodio prostor Vasine ulice. Ta ulica je nekada bila glavna ulica Singidunuma. Nadamo se da Singidunum može da bude najznačajnije areheološko nalazište u Beogradu i nadamo se da tu možemo da nađemo lepo očuvane ostatke Beograda. Sada to i hoćemo da uradimo, imaćemo tri pozicije za arheološka ispitivanja na tom pojasu i pokušaćemo da pronađemo antički Singidunum", ističe gradski urbanista.

Dodaje da ako se uspe u tome ideja je da se uradi potupna rekonstrukcija, da to bude muzej na otvorenom.

"Dok se to ne desi trolejbuski saobraćaj mora da funkcioniše ovom malom izmenom", poručuje Stojčić.

Prema njegovim rečima radovi u Skadarliji moraju da budu gotovi do kraja aprila, a radovi u Dušanovoj su skoro gotovi.

"Ulica je funkcionalna u pešačkom, kolskom i tramvajskom smislu. Sa izvođačima prolazimo kroz sve propuste, ostalo je malo propusta koje se ispravljaju. Pokazalo se da je građevinarstvo nepredvidivo, kada imamo ovakve rekonstrukcije", poručio je Marko Stojčić, glavni gradski urbanista.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво