Читај ми!

Šest meseci radi bez plate – zašto je zubar u Domu zdravlja u Svilajncu ostao bez redovnih primanja

Doktor stomatologije Bojan Mikić iz Svilajnca posle 23 godine rada u službi poslednjih šest meseci nije primio platu. Sredinom prošle godine Dom zdravlja prešao je u nadležnost Republike, a doktor kao jedini specijalista u službi koji zbog promene pravilnika nema ugovor sa RFZO, ostao je bez redovnih primanja.

Specijalista paradontologije i oralne medicine na posao dolazi redovno, ali je njegova poslednja isplata bila početkom februara za avgust prošle godine što ga, kaže, iscrpljuje i kao lekara i kao supruga i roditelja.

"Osećam se diskriminisano u odnosu na druge kolege specijaliste, jako poniženo s obzirom na težinu specijalizacije koju sam završio", kaže dr Bojan Mikić.

Kao specijalista do 2010. godine doktor Mikić je isplaćivan iz sredstava RFZO. Tada je promenjen pravilnik o uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti, pa za mesto veličine Svilajnca nije bila predviđena njegova specijalizacija. Teret plate tada je pao na Dom zdravlja koji je finansirala opština. Doktor Mikić kaže da je za njegove kolege čije specijalizacije takođe nisu predviđene pronađeno rešenje.

"Ukinuta je medicina rada, doktorke su dobile status specijaliste opšte medicine, a rengenu je potreba da budu rendgen tehničari, zaposleni su viši rendgen tehničari, tako da ne vidim razlog da moj status ne bude rešen da ja budem ugovoren kao specijalista opšte stomatologije", ističe Mikić.

Na nekoliko dopisa upućenih upravi nije dobio adekvatan odgovor.

Vršilac dužnosti direktorka Doma zdravlja u Svilajncu na toj funkciji je tek mesec dana. Pred kamere nije želela, ali je u telefonskom razgovoru rekla da intenzivno rade na rešavanju ovog problema. Od kako je Dom zdravlja prešao u nadležnost Republike iz opštinske kase nije stigao nijedan dinar.

"Pa odlukom Vlade osnivačka prava su u junu mesecu prešla na Republiku Srbiju, mi u ovom budžetu nismo predvideli sredstva, nemamo ni obaveze, a nemamo ni potrebe da to radimo. Nažalost, preko 30 radnika šest meseci nije primilo platu u Domu zdravlja i to je jako loša situacija za sve građane", objašnjava Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac.

Od kada je Dom zdravlja prešao u nadležnost Republike tridesetak radnika neredovno prima zaradu. O ovom problemu želeo je da govori samo doktor Mikić, jer kaže rastu dugovanja, pristižu rate, a zarade i rešenja problema nema.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво