Sahranjen akademik Medaković

Akademik Dejan Medaković sahranjen je u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu. Opelo je obavljeno ispred crkve Svetog Nikole.

Počasnu stražu držali su predstavnici Vukove zadužbine sa predsednikom Upravnog orbora dr Miodragom Matickim na čelu, delegacija Matice srspke sa predsednikom, akademikom Čedomirom Popovim i njegove kolege sa Odeljenja istorijskih nauka SANU koje je predvodio sekretar Odeljenja akademik Vasilije Krestić.

Pročitavči poslanicu apostola Pavla Korinćanima, mitropolit Amfilohije je rekao da se ovom poruke opraštamo od "čestitog čoveka koji je slušao Reč i verovao u onoga koji ga je poslao stavljjaući sav svoj život u službu Reči".

On je Medakovića uporedio s maslinom, tim plemenitim stablom koji daje dragocene plodove jer "on je svom narodu ostavio nemerljivo blago i uneo svoj lik u istoriju odlazeći u bezobalnu večnost pred lice svoga Tvorca".

"On je izdanak roda Medakovića koje je utkalo svoje biće u narod kome pripada od Beča, preko Zagreba i Novog Sada, do Beograda i Cetinja" istakao je Amfilohije i dodao da se "potomak roda upamćenog od naroda i sam upisao u njegovo sećanje ostavivši svoj trag u riznici znanja služeći nauci, umetnosti , lepoti i Reči".

Akademik Dimitroje Stefanović se u svojstvu generalnog sekrerata SANU oprostio od pokojnika u ime ove najviše naučne i kulturne institucije Srba, a kao čovek od prijatelja sa kojim je delio ljubav prema muzici odajući mu priznanje što je SANU kao njen predsednik vodio u nekim teškim vremenima i za borbu da sačuva svoje međuanrodne veze.

On je istakao Medakovićeve napore da vrati ugled zadužbinarstvu kao jedan od osnivača Vukove zadužbine na čijem je čelu bio do smrti i podsetio da je Medaković zadužio SPC pišući o našim manastirima i zato mu je crkva odužila svojim najvišim priznanjem - Ordenom Svetoga Save prvoga reda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво