Читај ми!

U Srbiji sve više žena preduzetnica, a Lozničanke imaju recept za uspeh

U Srbiji je sve više žena na rukovodećim položajima i u preduzetništvu. Primer Lozničanki mogao bi da bude ohrabrenje i za druge. U Loznici na razne načine podržavaju rad žena. Manifestacija "Svet žena" već 20 godina promoviše žensko stvaralaštvo.

Od ručno pravljenog sapuna u kuhinji do firme koja proizvodi organsku kozmetiku i izvozi na svetska tržišta - tako je tekao put Olgice Samoilović, najuspešnije lozničke preduzetnice koja je 2020. godine i ponela nagradu "Cvet uspeha za ženu zmaja" koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.

"Nagrada je nešto što je mene iznenadilo, ali moram da kažem da izuzetnu zahvalnost dugujem svim ženama koje rade u našoj firmi koje čine opet veliki broj zaposlenih preko 90 posto i mi se nekako uzajamno podržavamo," kaže nagrađena Olgica Samoilović, preduzetnica.

Najveći broj Lozničanki bavi se uslužnim delatnostima, a broj ženskih preduzetničkih radnji raste iz godine u godinu. Otvaranjem novih fabrika smanjio se i broj nezaposlenih.

"Danas postoji jako puno podrške, start up preduzećima, mladim preduzetnicima, pre svega žena preduzetnicama i treba to iskoristiti, jer žensko preduzetništvo nije resurs koji je dovoljno u našoj zemlji još uvek iskorišten," istakla je Ljiljana Matković iz Udruženja poslovnih žena "Kreativna vizija".

Grad Loznica podržava rad žena

Snežana Perić, direktorka Turističke organizacije Loznica kaže da taj grad na razne načine podržava rad žena. Konkretno, navodi, da to čine putem Turističke organizacije grada, koja podržava njihov rad i logistički i finansijski u delu organizovanja etno bazara.

Već dvadeset godina u martu se održava i manifestacija "Svet žena" koja promoviše žensko stvaralaštvo.

"Mi smo ovde svedoci u gradu Loznici da su žene na mnogim značajnim funkcijama od same skupštine grada, pa preko direktorki raznih ustanova, pa dalje u zdravstvu, prosveti, školstvu, u kulturi,"potrđuje Snežana Nešković Simić, direktorka Centra za kulturu "Vuk Karadžić".

U Loznici će se do kraja marta kroz različite događaje govoriti o značaju osnaživanja žena, a tokom čitave godine, kažu, radiće na unapređenju njihovog položaja.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво