Читај ми!

"Dečji brakovi su ozbiljno kršenje prava devojčica"

"Dečji brakovi ostavljaju katastrofalne posledice na mentalno i fizičko zdravlje devojčica, ali i na društvo u celini", upozorila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović. Naglasila je da se 56 odsto devojčica romske nacionalnosti uda pre 18., a svaka šesta pre navršene 15. godine.

"U susret Međunarodnom danu žena, ne možemo a da se ne osvrnemo na pojavu koja predstavlja ozbiljnu povredu ženskih i dečijih prava, a to su rani i dečji brakovi, naročito prisutni u romskoj zajednici. Na nama kao društvu je da stereotipe rušimo, a prakse koja su štetne menjamo, jer dečji brakovi ostavljaju katastrofalne posledice na mentalno i fizičko zdravlje devojčica, ali i na društvo u celini", upozorila je Zorana Mihajlović. 

Podsetila je, da je na inicijativu UNICEF-a i Koordinacionog tela formirana Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova, kako bi se kroz zajednička i koordinirana zalaganja unapredila prava dece, naročito one iz najugroženijih kategorija.

Naglasila je da se 56 odsto devojčica romske nacionalnosti uda pre 18. godine, a svaka šesta pre navršene 15. godine. To, kako je ukazala, ostavlja ozbiljne posledice po njihov život, jer prekidaju svoje školovanje, rano rađaju, što njih i njihove bebe izlaže brojnim zdravstvenim rizicima i stopi smrtnosti koja je duplo veća nego u opštoj populaciji, a neretko su izložene i nasilju u porodici i siromaštvu.

Dodala je da se kroz Nacionalnu koaliciju koju čine predstavnici resornih institucija, ali i udruženja koja se bave položajem Roma i Romkinja u društvu, radi na tome da se ta pojavu koja utiče na zdravlje, obrazovanje i pravo na život bez nasilja iskoreni.

Sto miliona devojčica u riziku od stupanja u brak

Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, upozorila je da je čak i pre izbijanja kovid-19 epidemije, 100 miliona devojčica bilo u riziku od stupanja u dečji brak u ovoj deceniji, uprkos značajnom smanjenju stope dečijih brakova u nekoliko zemalja.

Ukazala je da prekid školovanja, izolacija od prijatelja i nedostatak mreža podrške, kao i povećanje siromaštva, ugrožavaju postignut napredak da se iskoreni ova štetna praksa.

Zbog toga se, dodala je, mora nastaviti sa zajedničkim naporima, na globalnom nivou ali i u Srbiji, da bi se okončali dečiji brakovi.

Smatra da je jedini način da se to uradi sprovođenje efikasnih zakona i politika, obezbeđivanje pristupa zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite i mere podrške ugroženim porodicama.

"Samo zajedničkim naporima možemo značajno umanjiti rizike za devojčice i osigurati da one ostvare svoje pune potencijale i svoje pravo na bezbedno i bezbrižno detinjstvo, kao i pravo na obrazovanje, zdravlje, i pravo na budućnost", poručila je Kostadinova.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво