Читај ми!

Veliki bački kanal je crna ekološka tačka Vrbasa - šta je potrebno da se očisti

Veliki bački kanal kod Vrbasa dugo je ekološka crna tačka Evrope. Meštani Vrbasa su veoma nezadovoljni, a oglasio se i ekološki pokret. To je veliki problem, jer se kanal nalazi u neposrednom centru grada.

Predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac kaže da su građani Vrbasa opravdano u bojazni da se ne vrati situacija sa zagađivanjem kanala i vraćanjem svih fekalnih i industrijskih voda u kanal i da se tako spreči realizacija projekta čišćenja Velikog bačkog kanala za koji smo dobili podršku EU.

"Ali, izgleda da nismo dovoljno odgovorni da je prihvatimo kako treba", naglasio je Đurđevac.

Kroz podršku EU izgrađeno je centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Postrojenjem do druge polovine marta upravlja francuska kompanija "Veolija", a nakon toga nije poznato ko će da upravlja postrojenjem.

Kada je izgrađeno postrojenje, formirano je JKP "Prečistač Vrbas-Kula", ali radnici nisu obučeni za rad.

Poslednjih mesec dana reporter RTS-a javlja da je pokušavao da dobije odgovore nadležnih, ali za sada nema informacija ko će preuzeti postrojenje, a voda je evidentno u lošem stanju.

Kako je RTS saznao od predsednika ekološkog pokreta, voda se trenutno ne zagađuje jer dve velike fabrike koje posluju u Vrbasu imaju svoja neka privremena rešenja da otpadne vode ne ulivaju u Bački kanal.

Da bi se popravila situacija potrebno je da postrojenje radi punim kapacitetom, a da bi se to dogodilo potrebno je da se na njega priključe obe fabrike i sva sela opštine Vrbas.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво