Gusle sa juga Srbije

Radonja Doderović iz Leskovca jedini je majstor za izradu gusala na jugu Srbije. Zanat je naučio od dede Radovana i oca Obrena. Za rad mu je, kaže, potrebno mnogo ljubavi jer dobre gusle drugačije ne nastaju.

Jedini majstor za izradu gusala na jugu Srbije je Radonja Doderović iz Leskovca. Zanat je naučio od dede Radovana i oca Obrena.

Kad god je raspoložen, Radonja skoro ceo dan provede u radionici. Za rad mu je potrebno dobro javorovo drvo, ali i mnogo ljubavi, jer dobre gusle drugačije ne nastaju.

"Ako nisi potpuno posvećen poslu, ako počneš pa staneš, gusle nikada nećeš napraviti", objašnjava Radonja Doderović, koji se trudi da svoju ljubav prema guslama prenese trinaestogodišnjem unuku Nikoli.

Na svakom instrumentu koji je Radonja napravio nalaze se likovi znamenitih ličnosti iz srpske istorije. Bez Nemanjića, Marka Miljanova, Njegoša - gusle jednostavno ne idu, naglašava Radonja. Radonja je do sada je napravio preko šest stotina instrumenata.

Život u skladu s tradicijom

Doderovići su poreklom iz Nikšića i veoma mnogo polažu na očuvanje porodične tradicije. Radonja je posebno ponosan na svog sinovca Milana, koji kaže da bez gusala ne može.

Milan Doderović je završio Bogoslovski fakultet, a nedavno je na festivalu epske poezije u Poljskoj bio je jedini učesnik s Balkana.

"Naša epska poezija i pevanje uz gusle predstavljaju nastavak propovedanja Svetog pisma. To retko koji narod ima i zbog toga su gusle za srpski narod oduvek bile deo identiteta", kaže Milan Doderović.

Tradicija, istorija i narodni običaji za Radonju Doderovića predstavljaju meru porodičnog života, kojem pravi ton daju gusle bez kojih, kako kaže, ne bi ni mogao da zamisli svoj život.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара