Читај ми!

Troškova za održavanje solarnih panela skoro da nema, ali je potrebno ispuniti neke tehničke uslove

Ugradnja solarnih panela, ako postoje tehnički uslovi, isplativa je investicija. Jedino što možemo da razgovaramo jeste visina te isplativosti, i za koliko godina će se uloženi novac vratiti, rekao je za RTS Miroslav Lutovac, savetnik za energetiku Privredne komore Srbije.

Miroslav Lutovac je rekao gostujući u Jutarnjem programu da, što se tiče procene da li i koliko bi trebalo da uradite solarnih panela, treba da se ima u vidu godišnja proizvodnja u višoj tarifi, jer ona pokriva obdanicu.

Prema njegovim rečima, to znači da zbog sezonskog karaktera proizvodnje solarnih panela treba gledati širi ciklus. Ako pogledate kolika je potrošnja energije na nivou godine godine na osnovu te potrošnje potrebno je odabrati potrebnu snagu panela.

Najvažnija stvar u proizvodnji električne energije od sunca je da troškovi održavanja tih sistema skoro da ne postoje, relativno su jednostavni u tehničkom smislu.

"Ako se ispoštuju osnovni principi struke i neki uslovi u tehničkom u smislu, orijentacije panela prema južnoj strani, nagib koji treba da se postavi, ispunjena ventilacija, da li nema senki onda je ovo sigurno visoko isplativo i na nivou pojedinca", objašnjava savetnik za energetiku Privredne komore Srbije.

Dodaje da u krajnjem kontekstu, ako to dobije masovnu primenu, nada se u periodu od nekoliko godina, u desetinama hiljada i stotinama hiljada domaćinstava koji će koristiti električnu energiju to će imati značaj za društvo u celini.

Zakon o obnovljivim izvorima energije, na koji se oslanjamo, je prvi put donet, i on donosi neke novine.

Jedna od njih je vezana za mogućnost domaćinstva da se priključe na mrežu, a druga stvar je da praktčno i stambene zajednice kroz vid udruživanja ili formiranja zajednice proizvođačevog ivora energije mogu da se pojave kao kupci, prodavci, proizvođači ili potrošači.

"Naravno, tu postoje tehnički problemi koji nisu neprenostivi ali koji će biti razrešeni podzakonskim aktima. Kako ćemo da raspoređujemo zgrade , da li će to biti finansijski obračun ili energetski, i to neko treba da administrira", objašnjava Lutovac.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво