Читај ми!

Ekipa RTS-a u helikopteru MUP-a Srbije, pogledajte kako izgleda noćni trenažni let

Traganje i spasavanje u noćnim, pa i u lošim vremenskim uslovima, jedan je od najvažnijih zadataka Helikopterske jedinice MUP-a Srbije. Da bi takve akcije mogle da se obave bezbedno, brzo i efikasno, potrebno je najmanje 50 sati dodatnog trenažnog leta. Naša ekipa imala je ekskluzivnu priliku da prisustvuje jednom takvom letu.

Pronalaženje povređenih u noćnim uslovima, do kojih se spuštaju posebno obučeni spasioci, a zatim i njihovo uvlačenje u helikopter, zahtevaju koncentraciju svih članova ovog policijskog tima. Trenažni let obavlja se na neosvetljenom terenu, u realnom vremenu i s posebnom opremom.

"U ovakvim zimskim uslovima kada ima sumaglice, kada je hladno i kada nemamo orijentire na zemlji, najteže je pronaći osobu koja treba da se spasava. Kada se uoči osoba koja se spasava, helikopter pravi, kako mi to zovemo, mali školski krug – dolazimo na 60 metara iznad mesta za spasavanje i u tom trenutku se spušta spasilac s dizalicom na mesto spasavanja", objašnjava Vladan Rilak, pomoćnik komandanta za letačke poslove Helikopterske jedinice MUP-a.

Da bi spasilac krenuo ka povređenom, pilot ima zadatak da, kako oni to kažu, zalebdi odnosno da održava poziciju helikoptera stabilnom u odnosu na mesto iznad kog se obavlja spasavanje.

"Ono što je važno da mehaničar letač ima ulogu, a on je taj koji navodi, on je oči pilota jer pilot s naočarima za noćno letenje ne može da uoči unesrećenog ispod ili onog ko se podiže. Mehaničar koji stoji na skiji navodi pilota govoreći mu par metara napred, nazad", navodi Vlada Rilak.

Na starijim helikopterima stabilna pozicija se održavala ručno. Međutim, i sa upotrebom autopilota, korišćenje bočne dizalice nije jednostavan zadatak.

"Po složenosti i komplikovanosti odmah je ispod operacija nošenja podvesnog tereta s helikopterom, s tim da izvođenje letova s upotrebom bočne dizalice u noćnim uslovima s upotrebom navigacione opreme mogu reći najrizični deo i operacija koja se može sprovesti s helikopterom koji je namenjen za tu upotrebu", naglašava Nenad Nedić, komandant Helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Helikopterska jedinica MUP-a Srbije nije jedina koja poseduje ovakvu opremu.

"Koliko znamo, i vojni helikopteri imaju isti tip bočne dizalice i Hrvatska i Slovenija. Ono što je bitno mislim da smo jedni od retkih koji izvode te operacije u noćnim uslovima uz podršku navigacione opreme", dodaje Nenad Nedić.

Upotreba bočne dizalice svoju svrhu pokazala je, u punom kapacitetu, tokom poplava 2014. godine. Uz "bel 212", s kojim su tada spasavani ljudi s krovova u Obrenovcu, danas su bočnom dizalicom opremljena još dva helikoptera H-145, a istu opremu imaće i nove "superpume" koje u ovu jedinicu stižu naredne godine.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво