Читај ми!

Svetski dan socijalne pravde, pandemija produbila nejednakosti

Svetski dan socijalne pravde dočekujemo u znaku povećanja nejednakosti na svetskom nivou, koji je pandemija dodato pogoršala, poručuju upućeni. Ističu da je neophodno zajedničko delovanje svih aktera, a principi socijalne pravde, jednakosti i ravnopravnosti moraju biti primenjeni pri donošenju svih novih ekonomskih, političkih i socijalnih politika.

Od dvadeset troje zaposlenih u jednoj šabačkoj firmi, osamnaestoro ih je sa invaliditetom. Među njima je i pedesetdvogodišnja Emina Šećirović, koja tu radi od osnivanja firme. To joj je prvi stalni posao.

Dragoljub Tomić kaže da radi faktički sve - od pripreme robe za pakovanje, dovoženja robe, punjenje rolnica.

"I to mi znači, jer ko bi čoveka od 65 godina zaposlio", kaže Tomić.

Marija Ignjatović iz šabačke kompanije "Novitas Konsalt" poručuje da je njihov osnovni cilj  upravo ekonomsko, društveno i socijalno osnaživanje.

"Povećanje samopouzdanja, samopoštovanja ljudi jer oni kao osnažene jedinke osnažuju svoje porodice", ističe Ignjatović.

U okviru porodica pandemija je produbila nejednakosti, upozorava poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Novi jaz 

Nastao je, kaže, i novi jaz - društvo se sve više deli na one koji su digitalno pismeni i imaju na raspolaganju odgovarajuću infrastrukturu, opremu i prostor i druge koji to nemaju ili se ne snalaze u digitalnom okruženju.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti smatra da treba kontinuirano raditi na smanjenju tog jaza.

Poverenica ističe da tu najveću ulogu ima sistem obrazovanja koji treba da u vrlo kompleksnim uslovima pronađe odgovarajuće rešenje kako da ide u suret onome što će se dešavati u budućnosti, a to je samo dalje unapređivanje mašinskog učenja, robotizacije, automatizacije.

Odgovor čeka i pitanje siromaštva, u Srbiji je svaki četvrti stanovnik na ivici da postane siromašan. Ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević poručuje da će raditi na pružanju socijalne sigurnosti svim građanima.

"Dostizanje socijalne pravde je jedino moguće ukoliko se poštuje ljudsko dostojanstvo, ukoliko se poštuju različitosti, i ukoliko radimo sve da eliminišemo svaku vrstu neravnospravnosti, nepravde ili nasilja", kaže Kisić Tepavčević.

Svetski dan socijalne pravde obeležava se od 2009. godine kako bi se iskorenilo siromaštvo, socijalna i ekonomska isključivost i nezaposlenost.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво