Читај ми!

Umesto u nebo, poljoprivrednici će u Vojvodini gledati u mobilnu aplikaciju

U Vojvodini je postavljeno 50 meteo-stanica. Poljoprivrednici će bez izlaska na njivu, na svom telefonu, pratiti stanje useva i u skladu sa vremenskim prilikama dobijati smernice – koje poslove treba da rade i kada. Cilj je veći prinos uz manji trošak.

Poljoprivredno gazdinstvo Džavića u okolini Subotice na 110 hektara uzgaja uljanu repicu, ječam, pšenicu, kukuruz i suncokret i jedno je od 50 lokacija na koje su postavljne najsavremenije meteo-stanice.

Više kažu, neće gledati u nebo već u mobilni telefon na koji će dobijati podatke važne za useve.

"Ne moram da jurim automobilom da vidim u kakvom su tamo stanju parcele, koliko je bilo kiše, kako to izgleda, nego ću jednostavno moći da pogledam aplikaciju. Jako lako ćemo moći da uradimo analizu svih naših poslova i moći ćemo da vidimo tačno gde smo grešili", kaže Džamil Džavić, poljoprivrednik iz Novog Žednika kod Subotice.

Meteo-stanice će u realnom vremenu pratiti atmosfersku temperaturu, jačinu vetra, količinu padavina, vlažnost vazduha i zemljišta, ali i druge važne podatke.

"Mnogo kvalitetnije mogu da donesu odluke - da li treba da navodnjavju, da li ne treba, da li treba da dohrane ili ne treba da dohrane zemljište, koliko i kojom vrstom pesticida, a zapravo i gde se nalazi potecijalna bolest kod nekih biljaka ili može da se javi zbog uslova ili pojave nekih štetočina", ističe Diana Gligorijević iz "Tele grupe".

Najviše stanica na području Sombora 

Prikupljeni podaci biće dostupni u aplikaciji Agro lajf godinu dana unazad za 18.000 poljoprivrednika i Ministarstvo poljoprivrede.

Najviše meteo-stanica je na području Sombora - 13, Subotice 11, Vrbasa 10, Bačke Topole devet i Inđije sedam.

"Na osnovu ovih podataka lokalni poljoprivrednici moći će da efikasnije planiraju svoju poljoprivrednu proizvodnju, da uvećaju prinose i samu produktivnost. Cilj svega ovoga jeste i da se unapredi i očuva kvalitet poljoprivrednog zemljišta", objašnjava kordinator za regionalni razvoj u NALED-u Stefanos Jokić.

"Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem" je reagionalni projekat koji je u Srbiji uspostavio NALED, a sa dva i po miliona evra finansirale nemačka vlada i "Tele grupa".

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво