Читај ми!

Čestitke novom patrijarhu srpskom Porfiriju

Čestitke novom patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju stižu i na dan njegovog ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić čestitao je patrijarhu Porfiriju izbor za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

"U ime Narodne skupštine Republike Srbije i svoje ime najsrdačnije Vam čestitam na izboru za Patrijarha srpskog uz želju da dugo i plodonosno radite u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i sveg roda pravoslavnog", naveo je Dačić u čestitki.

Dačić je istakao da je doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski tokom svog službovanja stekao svojim radom, požrtvovanom i iskrenom verom poštovanje među vernicima.

Đurić: U zdravlje novog patrijarha

Čestitke novom patrijarhu srpskom uputio je i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

"Sa prijateljem, ambasadorom BiH u SAD Bojanom Vujićem, u zdravlje novog patrijarha svih pravoslavnih Srba širom sveta! Aksios! Na mnogaja ljeta!", napisao je Đurić na Fejsbuku, ispod fotografije sa ambasadorom Vujićem.

Pastor: Dostojan svojih prethodnika 

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor uputio je čestitku novoizabranom patrijarhu srpskom Porfiriju.

"U ime Skupštine AP Vojvodine i svoje lično, želim da Vam uputim iskrene čestitke povodom izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve sa željom da nastavite svoj rad za dobrobit Crkve, njenih vernika i svih građana", naveo je Pastor.

Istakao je da je siguran da će novi patrijarh biti dostojan svojih prethodnika.

"Mnogi ljudi iz ovih krajeva, kao i ja lično, poznaju Vas i najbolje znaju s kojom dobrotom i posvećenošću ste predani svom duhovnom pozivu, očuvanju tradicije i ugleda crkve i zbog toga sam siguran da ćete svojom mudrošću i odgovornošću biti dostojni svojih prethodnika.
Želim Vam dobro zdravlje, dug život i uspeh na patrijaraškom tronu", piše u čestitki Ištvana Pastora.

Vulin: Težina odgovornosti koju ste poneli može da se meri samo veličinom nade koja prati Vaš izbor

Novi patrijarh srpski Porfirije dobio je čestitke i od ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina. 

"Vaša Svetosti, težina odgovornosti koju ste poneli može da se meri samo veličinom nade koja prati Vaš izbor. O našem narodu ste brinuli kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, tamo gde su bol i patnja i nepravda, a kao iguman i vladika razumeli ste padove i grehe malog čoveka kada bi krenuo stranputicom. Našoj mladosti ste vraćali nadu u Zemlji živih i zahvalne su Vam majke za druge rođendane dece koju ste ljubavlju izbavili iz pakla droge. O budućnosti našeg naroda brinuli ste hrabreći i našu vojsku ne zaboravljajući da su Srbi ili slobodni ili nisu Srbi", naveo je Vulin.

Istakao je da se raduje godinama u kojima će Porfirije voditi Crkvu i "blažiti rane našeg naroda i koračati putem Svetog Save".

Atanasković: Verujem da ćete na pravi način sačuvati naše jedinstvo

Ministarka privrede Anđelka Atanasković uputila je čestitku novoizabranom patrijarhu srpskom g. Porfiriju.

"Upućujem iskrene čestitke na izboru na tron Srpske pravoslavne crkve. Verujem da ćete učiniti sve što je u Vašoj moći za dobrobit naše Crkve i verujućeg naroda, kao i da ćete na pravi način sačuvati naše jedinstvo u vremenima koja su pred nama", poručila je Atanaskovićeva.

Krkobabić: Uveren sam da ćete i ubuduće snažno delati na očuvanju mira

Čestitku povodom izbora za patrijarha srpskog uputio je i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. 

"Uveren sam da ćete, kao osvedočena saborna ličnost, i ubuduće snažno delati na očuvanju mira, negovanju dijaloga i širenju međunacionalne i verske saradnje, što ste na harizmatičan način pokazali kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski", naveo je Krkobabić. 

Roganović: Iskrene molitve Gospodu da Vas podrži

Čestitke patrijarhu Porfiriju uputio je i v. d. direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Vladimir Roganović. 

"Radujući se danas zajedno sa našim narodom i našom Svetom Crkvom, prouznosim iskrene molitve Gospodu da Vas podrži u uzvišenoj službi Prvojerarha Srpske pravoslavne crkve, molitvenim zastupništvom Svetog Save, svetih Nemanjića i svih Božijih ugodnika roda srpskog", napisao je Roganović.

Čestitao i Stejt department

Sjedinjene Američke Države čestitale su Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima izbor mitropolita Porfirija za novog patrijarha, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"SAD čestitaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima izbor mitropolita Porfirija za novog patrijarha", napisao je na Tviteru Prajs.

Prethodno je i američka ambasada u Beogradu čestitala mitropolitu Porfiriju izbor za patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

"Novom patrijarhu, kao duhovnom vođi verujućeg naroda u Srbiji, želimo puno uspeha, dobro zdravlje i milost božiju. Neka pod njegovim vođstvom drevna mudrost Crkve donese novo doba jedinstva, međureligijskog dijaloga i mira građanima moderne Srbije svih vera", navedeno je u saopštenju objavljenom na zvaničnom Tviter nalogu ambasade SAD.

Sabadoš i Asijel: Neka blagoslov Svevišnjeg prati Vaša dela

Patrijarhu srpskom Porfiriju čestitali su izbor u ime Saveza jevrejskih opština Srbije predsednik te organizacije Robert Sabadoš i vrhovni rabin u Srbiji Isak Asijel.

"Neka blagoslov Svevišnjeg prati Vaša dela na časnom i odgovornom putu kojeg ste se prihvatili. Izražavamo uverenje za dalji nastavak dobrih i prijateljskih odnosa i saradnje na dobrobit naših zajednica", navedeno je u čestitki.

SANU: Želimo vam da najčasniju dužnost obavljate vođeni Božanskom promišlju 

Čestitku povodom izbora patrijarhu srpskom uputio je i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić.

"Želimo Vam da ovu tešku i najčasniju dužnost u srpskom narodu obavljate, vođeni Božanskom promišlju, tokom mnogih dolazećih godina na polzu svim Srbima, koje god vere bili", stoji u čestitki akademika Kostića.

Patrijarhu Porfiriju izbor za poglavara Srpske pravoslavne crkve u četvrtak su čestitali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković...

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво