Читај ми!

Patrijarh Porfirije: Radiću na povezivanju ljudi, izgradnji mostova i uspostavljanju dijaloga sa svima

Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije, u besedi na ceremoniji ustoličenja, rekao je da poslanje Crkve jeste da izgrađuje mir i međusobno poverenje. Kosovo je za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom, sa suštinom našeg identiteta, poručio je patrijarh. Osvrnuvši se na pandemiju koronaviusa, primetio je ona pokazuje koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni, i koliko samo međusobnom pažnjom možemo pobediti strašnu pošast.

Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Porfirije, koji je danas ustoličen u najsvetiji tron Srpske pravoslavne crkve, obratio se u besedi arhijerejima SPC, političkim i diplomatskim zvaničnicima, predstavnicima Katoličke crkve, islamske i jevrejske verske zajednice i vernicima okupljenim na ceremoniji u Sabornoj crkvi u Beogradu.

"Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite da veliki i odgovorni zadatak, koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća, iznesem radosno u poslušanju Svetom arhijerejskom saboru da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše svete Crkve budem makar i u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika", poručio je patrijarh, koji je juče izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Istakao je da patrijaraška služba primarno treba da bude utemeljena na duhovnom iskustvu svetih Božjih ljudi, na njihovom odnosu sa Hristom Bogočovekom.

"Svaki čovek je sazdan kao ikona Božja" 

"Važno je shvatiti i osetiti snagu Crkve da živi i da svedoči mir, blagovesteći ga svim narodima i svim ljudima dobre volje. Svim narodima ponavljam, jer svaki čovek je sazdan kao ikona Božja", ukazao je patrijarh.

Rekao je da nažalost živimo u vremenu kada su mir i jedinstvo uzdrmani, nažalost i u Crkvi Božjoj u njenom ljudskom aspektu, bilo da se to dešava daleko od nas ili je deo naše crkvene stvarnosti.

"Mi smo pozvani da naši argumenti budu duhovni, duhovnim da dokazujemo, a ne rečju i iskustvom i silom, koja svoje izvorište ima samo u ovom svetu. Tim putem i sam skromno nameravam da uz pomoć Božiju i svih vas hodim i, ne usuđujem se da kažem, stignem. Vodim crkvu koja mi je poverena. Poslanje Crkve jeste da izgrađuje mir i međusobno poverenje silom mira Hristovog", poručio je patrijarh Porfirije.

"Moja služba Bogu i rodu neće se kretati stazama parcijalnih interesa" 

Istakao je da će se čvrsto držati ustrojstva Crkve koje je negovano i sačuvano u Pravoslavlju, utemeljeno na Svetom pismu i učenju svetih otaca Crkve.

"Moja patrijaraška služba Bogu i rodu neće se kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom. Nastojaću, što sam se i po meri svojih mogućnosti trudio da činim i do sada, da negujem ovaj saborni duh kao najvažniji cvet našeg bogočovečanskog stabla", istakao je patrijarh.

Primetio je da savremeni odnosi u društvu, pa i savremena politika shvaćena kao borba različitih partija, često u sebi nose i dosta neprijatnosti, možda i neprimerenih odnosa i aktivnosti.

"U izvornom smislu reč politika, u Antici gde se i pojavila kao pojam, smatrana je brigom za ono što je zajedničko, brigom za zajednički život. U toj brizi su učestvovali svi građani i svi su jednako delili odgovornost za društvo, za ono što je zajedničko. Tom vrstom politike ne samo da hoću, nego dubinski osećam da i moram da se bavim, kao što je i svaki čovek dužan da čini", istakao je patrijarh.

"Kosovo je nit koja nas povezuje sa suštinom našeg identiteta" 

Patrijarh Porfirije se tokom besede osvrnuo na sudbinu Kosova i Metohije.

"U mojim molitvama na prvom mestu će biti pravoslavni Srbi na stradalnom Kosovu i Metohiji, koji su u neraskidivom jedinstvu sa našim narodom i u Republici Srbiji, ali i sa našim blagovernim narodom koji živi u Republici Srpskoj, u Crnoj Gori, u Bosni i Hercegovini u celini, ali i u svim drugim zemljama gde naš narod živi", rekao je patrijarh. 

Istakao je da naše mnogostradalno Kosovo i Metohija nije za srpski narod samo mit, već zavet.

"Taj Kosovski zavet je vezan za Novi zavet, u čijem temelju stoji svetost. Otuda je Kosovo za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom, sa suštinom našeg identiteta", rekao je patrijarh.

Poručio je da će nastojati da, koliko god može, služi našem narodu u Hrvatskoj.

"Nastojaću koliko god mogu da služim našem narodu u meni dragoj Hrvatskoj, koja je postala moja druga otadžbina, narodu čiju duboku veru, snagu i ljubav sam upoznao i koja će biti uzor i meni u godinama koje predstoje. Isto to važi i za Sloveniju. Istu tu ljubav, moju brigu zaslužuju pravoslavni i u Republici Makedoniji, koji vekovima čuvaju neke od najlepših manastira", rekao je patrijarh.

Ne odustaje, kako je istakao, od toga da celim svojim bićem, skromnim snagama, ali i snagom i silom blagodati Božje radi na povezivanju ljudi, na izgrađivanju mostova, na uspostavljanju dijaloga sa svima.

"Nastojaću da svojoj braći, bez obzira kom narodu i kojoj veri pripadaju, a koji žive u zemljama u kojima smo mi pravoslavni Srbi većina, budem takav prijatelj kakve sam ja stekao u Hrvatskoj i Sloveniji", istakao je patrijarh. 

"Svesni smo ogromne žrtve lekara tokom pandemije"

Novi poglavar SPC je govorio i o pandemiji koronavirusa.

"U ovo teško vreme opšte pandemije izazvanom širenjem virusa Sars-Kov-2, svesni smo ogromne žrtve lekara i svih ljudi koji su nesebičnim polaganjem svojih života i snaga ispunili najveću zapovest Hristovu – u ljubavi da budemo snažni, ali i trezveni, da nama ne ovlada strah", ukazao je patrijarh.

Primetio je da pandemija, koja se tako brzo proširila, pokazuje koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni, i koliko samo međusobnom pažnjom možemo pobediti strašnu pošast.

Patrijarh Porfirije se, nakon ustoličenja u Sabornoj crkvi, sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво