Читај ми!

Čestitke novoizabranom patrijarhu srpskom Porfiriju

Novoizabranom patrijarhu srpskom, mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Profiriju čestitali su zvaničnici i političari iz zemlje i regiona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku Njegovoj svetosti novoizabranom arhiepiskopu pećkom mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Gospodinu Porfiriju, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike. 

"U ime Republike Srbije kao i svih naših građana pravoslavne veroispovesti želim Vam da dugo i plodno delate na njivi Gospodnjoj u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i sveg roda pravoslavnog", čestitao je predsednik Vučić novoizabranom patrijarhu srpskom Porfiriju. 

Na tom putu, kako se navodi, "pre Vas nalazili su se, i naš narod vodili, veliki i znameniti srpski arhiepiskopi i patrijarsi koji su znali da u teškim vremenima sačuvaju veru, čast i obraz našeg naroda i odgovore iskušenjima koja su se pred njima nalazila". 

Ističe da je ovoga puta težak, ali častan zadatak pao "na Vas, da čuvate jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i veru među Svetosavskim narodom".

U čestitki, premijerka Ana Brnabić ističe da je sigurna da su SPC i svi pravoslavni vernici izborom mitropolita Porfirija dobili patrijarha koji će svojom mudrošću i čestitošću, kao i otvorenim pristupom, učiniti sve za dobrobit Crkve i naroda.

"Verujem da ćete kao novoizabrani patrijarh srpski voditi Crkvu i srpski narod putem mira, poštovanja i zajedništva", navodi se u čestitki premijerke Brnabić.

Čestitajući mitropolitu Porfiriju, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je da će njegova uloga biti veoma važna i u godinama u kojima će Srbija nastojati da učvrsti svoje mesto u porodici evropskih naroda.

Saznanje da ste kao Mitropolit zagebačko-ljubljanski i u svim pređašnjim Vašim službovanjima, izazivali veliko poštovanje među vernicima, daju mi za pravo da očekujem da ćete i na tronu Svetog Save snažno svedočiti o pravoslavlju, kako u Srbiji, tako i u celom svetu, doprinoseću jačanju bratske i prijateljske ljubavi među narodima, napominje se u čestitki šefa srpske diplomatije.

"Vaše mudre reči i dela vodiće pravoslavni srpski rod putem ljubavi i zajedništva, dajući mu snagu da prevaziđe sve izazove vremena u kome živimo".

Ministar odbrane Nebojša Stefanović čestitao je mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Stefanović je u čestitiki koju je objavio na svom Fejsbuk profilu istakao da je posebno ponosan na to što je Porfirije bio episkop vojni, a potom i koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije. 

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković čestitala je Njegovoj Svetosti novoizabranom arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko - karlovačkom i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju u nadi da će dugovečno i uspešno voditi SPC na dobrobit našeg naroda i čitavog pravoslavnog sveta.

Duboko verujem da su naš narod i Crkva dobili mudrog poglavara u ovim vremenima punim izazova i iskušenja. Vaša posvećenost i duhovna snaga me uveravaju da ćete uprkos teškim vremenima umeti da sačuvate našu veru, vrednosti svetosavlja i jedinstveno srpskog naroda. Na mnogaja ljeta", dodala je Gojkovićeva.

Ministarka pravde Maja Popović uputila je čestitku mitropolitu Porfiriju na izboru za novog patrijarha srpskog.

"Sa velikom radošću Vam čestitam na izboru u tron prvojerarha Srpske pravoslavne crkve. Neka Vas dragi gospod molitvama Svetoga Save, prvog arhiepiskopa srpskog i svih ugodnika božjeg roda pravoslavnog i srpskog podrži na uzvišenoj službi patrijarha srpskog", navodi se u čestitki ministarke Popović.

U čestitki direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića ističe se da je srpski narod u Porfiriju dobio istinskog duhovnog oca, koji će ga voditi putem mira i ljubavi, međusobnog uvažavanja i poštovanja, u službi sveopšteg dobra i blagostanja.

Uveren sam da ćete sa trona Svetog Save, mudrim rečima, delima, razumevanjem i blagošću ispuniti srca svih vernika jevanđelskom ljubavlju i milosrđem, dodaje se u Petkovićevoj čestitki.

I gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je mitropolitu Porfiriju izbor za vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

"Iskreno i od srca vam u ime svih Beograđana pravoslavne vere, kao i u svoje lično ime, čestitam što ste na današnjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora izabrani za vrhovnog poglavara SPC. Uveren sam da će uz vaše duhovno vođstvo naša sveta Crkva u ovim teškim vremenima za Srbiju nastaviti odlučno da korača putem svetosavlja i da ćemo, sabrani u veri, iz brojnih nedaća izaći pobednički i znatno snažniji", piše u čestitki gradonačelnika.

Čestitao je novom patrijarhu i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom Fejsbuk nalogu, ističući da ga je ta vest obradovala.

Dodik: Uveren sam da ćete biti mudar duhovni vođa

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju na izboru za patrijarha srpskog, uz uverenje da će biti mudar i odgovoran duhovni vođa.

"Vaša svetosti, povodom izbora na patrijaraški tron želim da Vam prenesem iskrene čestitke i srpskog naroda iz Republike Srpske i BiH sa željom da nastavite svoj rad za dobrobit Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika", istakao je Dodik.

Izrazio je uverenje da su SPC i pravoslavni vernici dobili dostojnog naslednika blaženopočivšeg patrijarha Irineja koji će uspešno predvoditi patrijaršijski tron i pravoslavni srpski narod.

I predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju sa željom čini da sve što je u njegovoj moći za dobrobit Crkve i naroda", dodajući da je uverena da su pravoslavni vernici njegovim izborom dobili dostojnog naslednika blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

"U svoje lično ime, ime NSD i srpskog naroda Crne Gore čestitam Mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za 46. patrijarha SPC", napisao je na svom Tviter nalogu predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

"Takođe, čestitam i našem vjernom narodu što smo na čelo naše Crkve dobili dostojnog naslednika svojih prethodnika na tronu Svetog Save", naveo je, između ostalog, Mandić. 

I gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković čestitao je mitropolitu Porfiriju povodom izbora za novog patrijarha SPC, istakavši da je srpskom narodu danas više nego ikada pre potrebno da sačuva jedinstvo i sabornost u ovim izazovnim vremenima.

Stanivuković je naveo da je siguran da će patrijarh Porfirije biti veliki duhovni oslonac srpskom narodu u godinama koje dolaze.

I zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić čestitao je dosadašnjem mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju na izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

"S velikom sam radošću primio vest da Vas je Sveti arhijerejski aabor SPC na zasedanju danas, 18. februara 2021. izabrao za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Vaša Svetosti, dragi Subrate u Kristu Isusu našem Spasitelju, srdačno Vam čestitam visoki izbor za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. Kao kršćanin i subrat u biskupstvu, očima vere u Vašem izboru vidim prst Božje providnosti i znak Duha Svetoga", napisao je kardinal Bozanić, prenosi agencija Hina.

Istakao je i da mu je u nezaboravnom sećanju njihovo ekumensko hodočašće 12. januara ove godine, od zagrebačke katedrale do saborne crkve Preobraženja Gospodnjega.

"Vaša Svetosti, neka Vaš izbor za patrijarha bude u prvom redu blagoslov sestrinskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Neka Duh Sveti, koji nas obnavlja, otvori nove putove Božje ljubavi i milosrđa, novog razumevanja i uvažavanja, prihvatanja i opraštanja, kako bi se otvorile nove stranice plodonosne saradnje u zajedništvu za dobro poverenih nam vernika", napisao je Bozanić Porfiriju.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи