Читај ми!

Mitropolit Porfirije je novi patrijarh srpski

Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao je mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. patrijarha srpskog. Mitropolit Porfirije biće ustoličen sutra u 9.00 u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Devedesetogodišnji monah Matej iz manastira Sisojevac izvukao je kovertu sa imenom novog patrijarha iz knjige Svetih jevanđelja, u kom su se nalazile koverte sa imenima trojice kandidata koji su imali najviše glasova.

Osim mitropolita Porfirija, u najužem apostolskom žrebu bili su i episkop bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem. 

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, saopštila je SPC. 

Zvona Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu nešto pre 16 časova oglasila su izbor novog patrijarha. 

Patrijarh Porfirije obratio se vernicima prvi put nakon izbora za poglavara Srpske pravoslave crkve pozivajući na molitvu i blagoslov za sve vernike svetosavske crkve, sve ljude dobre volje i za čitav svet. 

"Danas, prizivajući blagoslov Božji na svu braću i sestre, decu naše svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na čitav svet molim sve da se mole Bogu za moju malenkost, da zajedno, idući putem koji su proputili naši sveti preci udostojimo se carstva nebeskog", rekao je patrijarh srpski Porfirije u izjavi za TV Hram

Samo ustoličenje novog patrijarha održaće se sutra u 9.00 Sabornoj crkvi u Beogradu.

Kada Sinod SPC bude utvrdio i datum, ustoličenje će se dogoditi i u Pećkoj patrijaršiji. 

Sabor SPC je počeo danas tačno u 12 časova u kripti Hrama Svetog Save, a samom Saboru prethodila je liturgija kojoj su prisustvovali svi članovi Sabora.

Ovo je prvi put da je Sabor održan na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a Hram Svetog Save je izabran zbog pandemije i pogodnijih uslova koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Saboru je predsedavao episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i administrator Eparhije valjevske Lavrentije na lečenju u Kliničkom centru Srbije.

Saboru je prisustvovalo 36 episkopa, od ukupno 39, koliko Sabor broji članova. 

Mitropolit Porfirije izabran je za 46. patrijarha srpskog, a 57. poglavara SPC, jer je pre prvog patrijarha bilo 11 arhiepiskopa koji su bili poglavari. 

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво