Читај ми!

DRI: Većina zdravstvenih ustanova bez interne kontrole

U 86 procenata zdravstvenih ustanova u čiju je reviziju poslovanja poslednjih godina uključena Državna revizorska institucija nije bilo sistema interne finansijske kontrole odnosno internih revizija.

To je istaknuto tokom predstavljanja izveštaja DRI na temu "Efikasnosti uspostavljanja interne finansijske kontrole u zdravstvenim ustanovama".

Predsednik DRI Duško Pejović naveo je da je zdravstveni sistem u 2018. godini potrošio 238 milijardi dinara, što je 11,5 odsto ukupnih javnih rashoda Srbije. Ocenio je da je u javnom interesu da zdravstvene ustanove preduzmu mere kako bi imale funkcionalni sistem finansijskog upravljanja, i efektivnu internu reviziju.

Takođe podsetio je da postoji obaveza uspostavljanja takvog sistema u zdravstvu već duže od deset godina, a da puna primena još uvek nije postignuta.

Vođa tima te revizije svrsishodnosti Natalija Paušić rekla je da je DRI utvrdila da nema efektivne primene interne kontrole u većini zdrastvenih ustanova.

Naglasila je da je njihova implementacija značajna kako bi se korisnicima pružila adekvatna vrednost za novac.

Izveštaj podnosi oko 20 odsto ustanova

Iako postoji zakonska obaveza, izveštaj o finansijskom upravljanju i kontroli godišnje dostavi tek oko 20 posto zdravstvenih ustanova, utvrdila je DRI.

Ukazano je da u Srbiji samo 11 zdravstvenih ustanova ima jedinice revizije, a obaveza je da one postoje tamo gde ima preko 250 zaposlenih.

Konstatovano je da je neki stepen interne kontrole ipak postoji ali i da su sredstva u zdrastvenim ustanovama gde proces uspostavljanja kontrola nije ni započet u riziku od neefikasnog trošenja.

DRI je istakla da je uz edukaciju značajno i podizanje individualne svesti zaposlenih o značaju procesa kontrole.

Aktivnije uključivanje zaposlenih i izmena propisa

Centralnoj jedinici za harmonizaciju DRI je preporučila da aktivnije poziva zaposlene na obuke o značaju revizije u zdravstvenim ustanovama koje inače organizuje, kao i da inicira izmenu propisa kako bi se ubrzalo formiranje internih revizija.

Ministarstvu zdravlja i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, kao osnivačima zdravstvenih ustanova, preporučeno je da uprkos ograničenjima obezbede uslove za akdekvatno zapošljavanje ljudi koji bi radili da poslovima finansijske kontrole u zdravstvu.

Takođe, zdravstvenim ustanovama DRI je preporučio da svoje zaposlene aktivnije uključuju u obuke kako bi se prepoznao značaj finansijske kontrole i interne revizije.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи