RTS: Krivična prijava zbog konkursa RRA

Radio-televizija Srbije podnela krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu protiv nepoznatog izršioca zbog objavljivanja javnog poziva za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora RTS-a.

Krivična prijava podignuta je nakon što je Republička radiodifuzna agencija, RRA, u listu Politika, u broju od četvrtka, 3. jula 2008. godine, kao i u nedeljniku NIN od 3. jula, uputila na oglašavanje javni poziv za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora RTS-a, a taj poziv je potpisao predsednika Saveta RRA-a Nenad Cekić.

RTS navodi da je time izvršeno više krivičnih dela po Krivičnom zakoniku Srbije, i to: falsifikovanje isprava, zloupotreba službenog položaja i nesavestan rad u službi, naglašavajući da je "upućivanje na oglašavanje javnog poziva javnim glasilima izvršeno je suprotno zakonskim odredbama i odredbama opštih akata koji regulišu tu materiju, i to Zakona o radiodifuziji i Statuta RRA-a."

U saopštenju RTS-a se navodi da javni poziv ne može biti ni upućen ni objavljen bez prethodno donete odluke Saveta RRA, po postupku i na način koji je utvrđen Statutom tog saveta.

"Iz tih odredaba nedvosmisleno proizilazi da se pre upućivanja na oglašavanje javnog poziva mora doneti odluka na sednici Saveta, bez obzira kako je i gde ona održana, kao kolektivnog organa odlučivanja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da niko ne može u ime Saveta, kao pojedinac, da uputi javni poziv preko javnih glasila.

"Očigledno je da postoji namera NN izvršioca da suprotno zakonom propisanog postupka razreši članove sadašnjeg Upravnog odbora RTS-a koji je imenovan 19. aprila 2006. godine i čiji mandat ističe u roku od 5 godina od dana izbora", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da rok od pet godina nije istekao, kao i da ne postoje "ni konkretni ni opšte poznati razlozi zbog kojih bi se pokrenuo postupak razrešenja sadašnjih članova Upravnog odbora niti je Savet RRA na bilo kojoj sednici definisao razloge za razrešenje Upravnog odbora RTS-a".

RTS navodi da su dokazi za krivična dela, koja se stavljaju na teret NN izvršiocu, mnogobrojni i objavljeni kroz izjave, tonske i audio zapise.

Republička radiodifuzna agencija je preko novinskih agencija, najavila da će podneti krivične prijave protiv menadžmenta i uprave RTS-a zbog nesavesnog rada u službi. Kako su istakli u RRA prijave će podneti zbog, kako se kaže, 60 miliona evra štete nanete RTS-u zbog nenaplaćivanja pretplate.

Svi pokušaji RTS-s  da sazna na kojoj sednici Saveta RRA i na osnovu kojih analiza i argumenata je odlučeno da se podnese tužba protiv RTS-a, ostali su uzaludni. Neki članovi RRA potvrdili su da skoro nije bilo sednice, pa samim tim ni zaključka da će to telo tužiti RTS, što ponovo navodi na zaključak da je i ova najava tužbe pre plod pojedinačnih želja i razmišljanja samo nekih članova RRA.

Žarković: Potreba jednog čoveka da ustalasa javno mnenje

Glavni urednik beogradskog nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković ocenio je da poziv RRA na izbor novog Upravnog odbora RTS predstavlja "potrebu jednog čoveka da ustalasa javno mnenje", upozoravajući, međutim, da postoji mogućnost da iza čitave kontroverze "stoji neka politička grupacija, odnosno stranka koja pokušava da kapitalizuje neki rezultat sa izbora."

"To posmatram najpre iz ugla pretplatnika. Plaćam pretplatu zato što sam zadovoljan programom. I kad poredim uslugu koju mi pruža taj javni servis u odnosu na sva druga javna preduzeća, mnogo sam zadovoljnjiji recimo televizijom nego na primer MUP-om. Treba da menjam ličnu kartu, to će da traje hiljadu godina. Prema tome bolje da rade nešto drugo, a RTS da ostave na miru", rekao je Žarković.

"Mislim da je ovo pokušaj da se, u sred leta - u jednoj malo opuštenijoj atmosferi, progura mogućnost da neko bude Tijanić umesto Tijanića. Ali, ja ne verujem da će to da se dogodi. Mislim da ce zakonska procedura morati da se poštuje i da nova Vlada neće da se bruka sa onim što je toliko očigledno kao što je nasilna promena ljudi koji trenutno, po mom mišljenju, vrlo pristojno rukovode RTS-om", rekao je Žarković.

Vodinelić: Moguće da ceo slučaj ima političku pozdinu

"Ta konstanta kršenja prava, praćena jednom drugom konstantom, sve to što su činili uvek je imalo jednu političku pozadinu. Tako da je moguće da se i sada, ne slučajno u vreme konstituisanja nove vlasti, dešava jedan akt kršenja, po nečijoj proceni, po volji eventualno nove vlasti, rekao je za RTS Vladimir Vodinelić, profesr Pravnog fakulteta na Univerzitetu Union.

"Da li bi bilo moguće da ako neko kaže vlada ima 25 članova, hajde mi da izaberemo iako zakon propisuje koliko će imati članova, još tri, pet ili sedam",izjavio Vodinelić.
 

Veljanovski: U kontekstu političkih promena

Profesor na Fakultetu političkih nauka i jedan od tvoraca srpskog Zakona o radio-difuziji Rade Veljanovski povezao je slučaj RRA sa političkim promenama, nakon majskih parlamentarnih izvora u Srbiji.

"Ovakve stvari se dešavaju uvek kada se dešavaju političke promene tako da, prema mom mišljenju, tu ima izvesnog konteksta i neke veze sa tim...Ako Savet ne objasni ovu odluku, onda Savet na neki način stavlja do znanja, i to ne prvi put, da ume da radi i izvan svojih ovlašćenja, da ume da radi suprotno zakonu, pa je to onda možda povod da se postavi pitanje da li članovi Saveta RRA treba da ostanu ovi koji su sada", rekao je Veljanovski.

Veljanovski, takođe, smatra da "tek treba da bude objašnjeno" ko je i sa kakvom namerom raspisao taj javni poziv, s obzirom da, "po svemu sudeći, bar po onome što se vidi u medijima, sednice nije bilo, i ovakva odluka nije doneta na sednici."

"Da bi nešto bilo odluka, nju treba da donese Savet radiodifuzne agencije, zakonom je propisano tačno u kojim situacijama kojim brojem članova se odlučuje. Dakle, ko je, zašto, s kojom namerom raspisao taj javni poziv, to tek treba da bude objašnjeno", rekao je Veljanovski.

Veljanovski smatra da postoje dve mogućnosti za izlaz iz kontroverzne situacije, odnosno da RRA, posle sednice, "da pravo objašnjenje zbog čega se to dogodilo i da eventualno anulira tu odluku ili da, ako ostane pri toj odluci, onda mora da da jasne argumente zašto je do toga došlo."

"RRA ima ingerencije nad RTS-om, ona može da bira članove Upravnog odbora, ali ne bilo kada i bilo kako. Članovi upravnog odbora imaju mandat od 5 godina, a kao što znamo nije isteklo ni pola mandata...Savet RRA ima pravo, po zakonu, da interveniše ukoliko upravni odbor ili RTS u celini ne posluje po zakonu, ako se oglušuje o javni interes ili ako se oglušuje o osnovne nadležnosti RTS-a. Međutim, to ne može da bude paušalno, mora da se navede tačno očemu se radi. Savet RRA mora da navede konkretne razloge zbog kojih se to dešava," zaključio je Veljanovski.

"Da bi on bio pravosnažan i da bi proizveo pravno dejstvo iza njega mora da stoji Savet RRA svojom odlukom. Dakle, ne moraju svi članovi glasati, ali to mora da bude formalno odluka Saveta, a ne nekog pojedinca," rekao je Veljanovski.

UNS: Akt samovolje

Udruženje novinara Srbije, UNS, izrazilo je zabrinutost zbog odluke RRA da raspiše javni poziv za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora Radio televizije Srbije, iako tom telu mandat ističe za tri godine.

"UNS tu odluku predsednika RRA Nenada Cekića smatra aktom samovolje, s obzirom na činjenicu da je Svetozar Stojanović, član Saveta RRA, izjavio da to telo nije raspravljalo o Upravnom odboru RTS-a niti je donelo odluku o raspisivanju konkursa za izbor novog Upravnog odbora", navodi se u saopštenju.

UNS je podsetio da je Zakonom o radiodifuziji predviđeno da članove Upravnog odbora RTS-a imenuje i razrešava RRA, što znači da konkurs može biti raspisan ukoliko Savet razreši Upravni odbor, njegovi članovi podnesu ostavke ili im istekne mandat.

To udruženje je saopštilo da je "zapanjeno" izjavom zamenika predsednika RRA Aleksandra Vasića u kojoj on navodi "da je javni poziv objavljen kako bi se formirao spisak kandidata koji bi zauzeli mesto onih za koje Savet eventualno odluči da ih zameni drugim, spremnim da naplate pretplatu".

UNS je apelovao na sve stručnjake, koji po Zakonu o radiodifuziji mogu biti članovi Upravnog odbora RTS-a, da se ne odazovu na javni poziv RRA, čiji je smisao da popune mesta u čekaonici za eventualnu zamenu nekog člana Upravnog odbora RTS-a.

Udruženje novinara Srbije pozvalo je Savet RRA da poštuje Zakon o radiodifuziji i povuče javni poziv za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora RTS-a.

Povezane vesti:

Cekićev konkurs iz zasede

Pogledajte prilog iz Dnevnika 2:

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи