Читај ми!

Tihi heroj na "krovu Srbije" – snimci kakvi se beleže jednom u životu

Kako izgleda rad na "krovu Srbije"? Brojne fotografije sa Kopaonika ljudi su videli ili sami napravili. Za Bobana Kurandića iz Raške, kome je radno mesto na Pančićevom vrhu, pogled sa planine mnogo je drugačiji u odnosu na većinu.

Tehničar kontrole leta, radio-amater, dobrovoljac u uklanjanju kasetnih mina, borac za ekologiju, elektroničar, fotograf... Spisak Kurandićevih interesovanja prilično je dug.

Fotografije i video-snimak koje je ustupio RTS-u beleže se jednom u životu. A ko može da se pohvali da s "krova Srbije" posmatra Srbiju, ali i Balkan 24 časa? Gotovo svakog dana.

"Gde se god okrenete, na sve strane sveta, ima neku posebnu priču. I retkost je da se u tim trenucima i vremenskim intervalima, možda gosti i nisu gore prisutni, uhvati taj detalj", kaže Kurandić.

Ono što je sa ostalim radio-amaterima Raške dobrovoljno činio tokom godina, ravno je podvigu.

Jedan je od retkih koji su samostalno kontaktirali s Međunarodnom svemirskom stanicom a da je razgovor trajao duže od pet minuta.

"Svaki bi radio-amater poželeo moju lokaciju sa 2.017 metara gde, sa veoma malim uređajima, možete da ostvarite kontakt sa gotovo čitavom Evropom", ističe Kurandić.

Fotografisao je tokom svih godišnjih doba. Strukture, ali i prirodu koju, kako kaže, moramo očuvati u Nacionalnom parku.

Ideja da se Kurandićeve fotografije izlože došla je spontano.

"Fotografije totalno drugačije od drugih"

Maja Pantović, menadžer hotela "Harmonija", ističe da su njegove fotografije totalno drugačije od drugih, i da ima specijalno oko za detalje i prelepu viziju.

Sigurno je da će u galeriji "Harmonije" biti predstavljeni i ostali još neafirmisani umetnici Raške. A priče o Kurandiću i ljudima iz Raške koji su poput njega, tek smo započeli.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво