Читај ми!

Biti ili ne biti za studentske poliklinike, šta o tome misli dr Mila Paunić

Doktorka Mila Paunić, pomoćnik direktora za medicinske poslove Studentske poliklinike u Beogradu, rekla je za RTS da ideja da se spoje studentske poliklinike u Beogradu, Novom Sadu i Nišu sa domovima zdravlja nije dobra, jer to može da unazadi zdravstvenu zaštitu studenata. Sve tri studentske poliklinike će dati svoje predloge.

Već dugo se najavljuje optimizacija zdravstvenog sistema u Srbiji. Plan su napravili Ministarstvo zdravlja i Svetska banka. Jedna od najavljenih izmena je zatvaranje studentskih poliklinika u Srbiji. Trebalo bi da budu pripojeni domovima zdravlja.

Nacrt plana optimizacije podnet je 6. februara, a Vlada o njemu treba da odluči već u ponedeljak.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović kaže da je tekovina studentskih poliklinika pozitivna i da je to pomoglo studentima da imaju zdravstvenu negu. Pola studentske populacije studira u Beogradu, to je više od 100.000 studenata, dodaje Popovićeva.

Smatra da nije potrebno da dođe do gašenja studentskih poliklinika.

Margareta Smiljanić iz SKONUS-a smatra da je trebalo je da budu uključeni i predstavnici Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. 

Gostujući u "Beogradskoj hronici", doktorka Mila Paunić koja već godinama radi sa studentima u poliklinici je rekla da ih je šokirala vest da će možda biti ugašene studentske poliklinike i svi su bili zatečeni.

Ističe da je proces trajao relativno dugo, a da niko od njih nije konsultovan. Ipak, kako kaže, neko ko dugo radi u studentskoj poliklinici – lekari koji brinu o zdravljau studenata su najkompetentniji da govore o unapređivanju tog sistema.

"Ideja da se spoji studentska poliklinika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu sa domovima zdravlja nije dobra, to može da unazadi zdravstvenu zaštitu studenata", istakla je Paunićeva.

"U ovom trenutku ispred Studentske poliklinike mogu da odgovorno kažem da su najavangardnije ustanove kada govorimo o zdravstvenom sistemu, to je kompletna zdravstvena zaštita za celu jednu polulaciju, populaciju koja je difinisana i godištem, ali i važnim momentom studijama, to je specifičan način života", kaže ona.

"Ako imaju i školovanje koje kod njih zahteva ogroman angažman na fakultetu, stresan način života, više od 60 odsto dolazi u veće centre i nisu sa roditeljima, odjednom treba da budu odrasli to je teško - za studentsku polulaciju se preporučuje, studije kažu, da je potrebno u svim studentskim domovima da budu pored lekara i psiholozi, jer mentalno zdravlje studenata je ugroženo, budućnost je proširivati, a ne smanjivati", izričita je dr Paunić.

Podvlači da nisu dobili objašnjenje od Ministarstva zdravlja, ali jesu od autora celog projekta kada je već predstavljen i bio gotov.

Prema njenim rečima, bila je jedna poseta, razgovor koji je trajalo kratko. "Mi smo rekli da se unapredi – da se napravi Unija studentskih poliklinika što bi bio dobar model na nivou zemlje", kaže ona.

Ako imate Zavod za zaštitu zdravlja studenata Srbije to bi moglo da bude predlog, naša ideja je da pomognemo kolegama koje su radile, a nisu se dovoljnop osvetile problemu za studente, istakla je Paunićeva. 

Prelog za unapređenje 

Kaže da su već reagovali, sve tri studentske poliklinike će dati predloge. "Mi sutra šaljemo predlog za stvarno unapređenje", ističe doktorka.

Odgovarajući na pitanje gde će da se leči oko 130.000 studenata, objašnjava da bi to bilo spajanje sa Domom zdravlja Vračar, a u pitanju je opština koja ima 50.000 stanovnika.

"Zamislite još 130.000 studenata koji treba da se leče sa ovih 50.000, to je ogromno opterećenje. Sledeća stvar koja je bitna je da imamo 90.000 aktivnih kartona studenata, koliko će se teško uskaditi, dom zdravlja je mesto gde se se neko leče od rođenja do duboke starosti, a imate populaciju sa ogromnim brojem", kaže ona.

Prema njenim rečima, greška onih koji su radili projekat je što nisu shvatili veličinu populacije, nisu se duboko usredsredili kako je to u svetu, to nisu dovoljno apsolvirali.

"U tom projektu kažu da bismo voleli da imamo zdravstvo kao u skandinavskim zemljama", rekla je Paunićeva.

Podsetila je da je Finska skandinavska zemlja koja ima najbolji sistem zdravstvene zaštite za studente.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи