Читај ми!

Godišnjica zločina u Livadicama kada je poginulo 12 putnika "Niš ekspresa"

Na današnji dan pre dvadeset godina, u napadu na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo je dvanaestoro i povređeno četrdeset troje raseljenih Srba dok su išli u Gračanicu na Zadušnice. Za zločin niko nije odgovarao.

Na mestu napada poginulo je desetoro ljudi, a još dvoje je kasnije podleglo povredama.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo Cokić.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za ubistvo dvanaest i ranjavanje četrdeset troje Srba koji su bili u autobusu "Niš ekspresa".

Policajci Unmika, koji su vodili prvu istragu, tvrdili su da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovana Ejupijeva DNK.

Ni posle dve decenije za zločin niko nije odgovarao

Ni posle dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, a porodice stradalih i dalje čekaju pravdu za svoje najmilije, podseća Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Zločin u Livadicama najbolniji je primer da u Prištini i dalje ne postoji spremnost da se raskrsti i suoči sa počinjenim zločinima, o čemu svedoči i glorifikacija zločina terorističke UČK, kojoj smo prethodnih meseci svedočili, navodi Kancelarija za KiM.  

U saopštenju se ukazuje da ovaj zločin predstavlja i ogledalo i poraz međunarodne zajednice na KiM, koja se pokazala nespremnom i nezainteresovanom da osigura bezbednost za Srbe na KiM i pravdu za sve žrtve, posebno jer se ovaj zločin desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti.

"Očekujemo da se odgovorni za ovaj i druge zločine nad Srbima privedu pravdi i u tom smislu tražimo i od međunarodne zajednice da ponovo otvore ovaj ali i druge nerešene slučajeve zločina nad Srbima i žrtvama makar posle dve decenije donesu mir, a porodicama trunku utehe", navodi Kancelarija za KiM.

Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve monstruoznih zločina počinjenih širom pokrajine, ističe se u saopštenju. 

Parastos u Crkvi Svete Petke 

Rodbina i prijatelji ubijenih svake godine podsećaju na zločin u Livadicama i na taj način bore se protiv zaborava.

U Crkvi Svete Petke u Lapljem Selu služen je parastos stradalima. Nedaleko od crkve sahranjena je Mirjana Dragović. U autobusu je bila sa sestrom Jelenom.

"Ništa što se dešava u našim životima, u životima svih onih koji su nekoga izgubili na ovakav način ne može da se nastavi a da se ne postavi pitanje šta bi bilo", kaže Jelena Dragović. 

Porodice stradalih čekaju. Najpre da bude zadovoljena pravda.

"Počinioci jesu otkriveni i nađeni, ali međunarodna zajednica to želi jedino ona da ne vidi i ne zna. Imena i prezimena zločinaca postoje. Pravde nema za nas Srbe i srpski narod. Stradalno Kosovo jeste opomena da mi ovaj datum i žrtve naše nećemo nikada zaboraviti", kaže književnik Ratko Popović. 

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво