Читај ми!

Uskoro brzi internet za 125.000 domaćinstava i 600 škola u ruralnim područjima

Uskoro bi šest stotina škola trebalo da dobije širokopojasni internet. To je predviđeno sporazumom koji su potpisale resorne ministarke i Evropska banka za obnovu i razvoj. Evropska unija i EBRD pomoći će sa 1,7 miliona evra, a ceo projekat je vredan 76 miliona.

Simbolično, pomoć školama i školarcima stiže na njihovu slavu.

"Ultrabrzi širokopojasni pristup koji će ovim projektom biti obezbeđen u naseljima, ruralnim područjima za koje ne postoji komercijalni interes za ulaganja u mrežu omogućiće novu perspektivu za decu i mlade u tim sredinama", rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

U takvim sredinama čak 125.000 domaćinstva nije imalo pristup internetu.

Zato je jedan od prioriteta digitalizacija infrastrukture u celoj zemlji, kažu u EBRD.

"Na tome radimo poslednje tri godine, ovim ulaganjem prevazići ćemo nedostatak investicija u ruralnim oblastima. Građani će imati bolji kvalitet života, obrazovanja i zdravlja", ističe direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

Vreme pandemije pokazalo je koliko je internet važan za sve, posebno za obrazovanje. U njega, su za 15 godina, podsećaju iz Unije, investirali 100 miliona evra.

"Ono što je takođe važno, mora se voditi računa da širokopojasni internet bude pouzdan i siguran", naveo je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Sagovornici su saglasni i da je sporazum potvrda dobre saradnje Brisela i Beograda, kao i način, kažu, da se podrže evropske integracije Srbije. 

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво