Читај ми!

Srbija se seća žrtava Holokausta – odbacuje se svaki oblik revizije istorije

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je i u našoj zemlji – polaganjem venaca na spomenik žrtvama na Starom sajmištu i na Jevrejskom groblju u Novom Sadu. "Srbija pamti! – poručuje predsednik države.

Gotovo cela porodica Mirka Avrama ubijena je u logorima tokom Drugog svetskog rata.

"Ne mogu da shvatim tako surov i da mu ne znači ništa, kao što su recimo u Jasenovcu bacali bebe u vazduh i dočekivali ih na bajonet. Kome to pada na pamet? To nisu ljudi", kaže predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Avram.

Mađarskim fašistima palo je na pamet da u zloglasnoj raciji 1942. ubiju i bace pod led stotine novosadskih Jevreja.

Dve godine kasnije, krajem aprila, počinju hapšenja skoro svih Jevreja u celoj Bačkoj. U Novom Sadu ih odvode u sinagogu, a zatim ih deportuju u sabirne logore u Subotici, Bačkoj Topoli i Baji, odakle su polazili transporti u logore za uništenje, najviše u Aušvic. Od 1.900 deportovanih novosadskih Jevreja, vratilo se samo njih tri stotine.

"To je nanelo nenadoknadiv bol i gubitke za njihove porodice, za jevrejsku zajednicu, ali i za ceo Novi Sad i za celu našu državu", kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

O gubicima svedoči i Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu u Beogradu.

"Više od šest miliona istočnoevropskih Jevreja, koji su na najsuroviji način usmrćeni od Aušvica do Jasenovca, ali i stotine hiljada drugih žrtava, pozivaju nas da sramni period istorije tokom koga se to desilo, predstavimo potomcima ne samo kao štivo iz udžbenika, već kao užasan zločin koji se ne sme ponoviti", kaže Suzana Paunović, direktorka kancelarije za ljudska i manjinska prava.

"Holokaust, sunovrat čovečanstva"

Ester Alvahali Bajer je rođena u logoru na Starom sajmištu. Godinama apeluje na Vladu i predsednika da se na tom mestu podigne Memorijalni centar, kako je i predviđeno zakonom usvojenim pre godinu dana.

"Hoću da kažem da sam se ovde rodila, da su moji stradali da nikoga nemam. Ovde na Sajmištu, u Topovskim šupama, u Jajincima. Da mi nema moje zajednice, bila bih potpuna sama. Čekamo 15 godina da se na Sajmištu napravi Memorijalni centar i nadam se da će to da urade dok sam  živa", kaže Ester Alvahali Bajer.

Holokaust je sunovrat čovečanstva i Srbija odbacuje svaki oblik revizije istorije i relativizacije zločina, poručuje predsednica Vlade.

"Naša je dužnost, obaveza i odgovornost da se svaki put i svaki dan, jasno i glasno borimo protiv svih vidova i relikta sličnih ideologija", kaže premijerka Ana Brnabić.

Dvadesetsedmog januara 1945. godine, jedinice sovjetske armije oslobodile su logor Aušvic sa 7.500 zatvorenika. U Holokaustu koji su sproveli nacisti i njihovi saveznici ubijeno je između devet i 11 miliona ljudi, od toga oko 5,8 miliona Jevreja.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво