Читај ми!

Staro sajmište – venci na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu

Međunarodni Dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je polaganjem venaca na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu u Beogradu.

U svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, venac je na Spomenik položila Suzana Paunović, generalna sekretarka predsednika.

U ime Vlade Srbije venac je položila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, a kao izaslanik predsednika Skupštine Srbije potpredsednik parlamenta Vladimir Orlić.

Vence su položili i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici Saveza jevrejskih opština, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine, udruženja i diplomatskog kora.

Ceremonija obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta počela je molitvom rabina Isaka Asijela, a počast stradalima odata je i minutom ćutanja.

Paunović: Naša obaveza je da ne dozvolimo da se ikada više ponovi zločin

Paunovićeva je poručila da je naša obaveza da ne dozvolimo da se ikada više ponovi zločin počinjen na Starom sajmištu, jednom od mnogih mesta širom Evrope, gde su, kako je rekla, u Drugom svetskom ratu "iz rasističkih i drugih mračnih pobuda" organizovani i sprovedeni genocidi nad Jevrejima, Srbima i Romima.

Istakla je da nove generacije treba na pravi način upoznati sa razmerama počinjenih zločina i zajedno sa njima boriti se protiv ekstremizma ma koje vrste koji bi, kako kaže, mogao da dovede do neke nove erupcije zla.

"Više od šest miliona istočnoevropskih Jevreja, koji su na najsuroviji način usmrćeni od Aušvica do Jasenovca, ali i stotine hiljada drugih žrtava, pozivaju nas da sramni period istorije tokom koga se to desilo, predstavimo potomcima ne samo kao štivo iz udžbenika, već kao užasan zločin koji se ne sme ponoviti", rekla je Paunovićeva.

Ukazala je na to da je metodologija genocida na prostoru Srbije, "sprovedenog kod nas isključivo od strane okupacionih snaga, bila je ista kao i u drugim zemljama Evrope", kao i da je sudbina koju su nacisti i njihovi "opskurni regionalni istomišljenici" namenili Srbima i Romima, bila vrlo slična jevrejskoj.

"Ne smemo da zaboravimo da je srpski narod u nacističkoj tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj masovno istrebljivan u fabrikama smrti poput Jasenovca i Kraških jama Velebita. Širom NDH nalaze se stratišta gde su Srbi mučeni i ubijani kao da su u poslednjem krugu pakla. Na isti način se postupalo i sa Romima", rekla je Paunovićeva.

Dodala je da nisu malobrojni oni koji negiraju sve što se dogodilo u Aušvicu, Jasenovcu i drugim stratištima i da su glasni u, kako kaže, širenju svojih laži.

"Na nama je da ne dopustimo da njihove laži nadjačaju vapaj nevine dece, žena, staraca i svih drugih pobijenih u zločinu nad zločinima. Na to nemamo pravo", poručila je Paunovićeva.

Ceremoniji je prisustvovala i Ester Alvahali Bajer (90), rođena u logoru na Starom sajmištu, koja je uputila apel Vladi Srbije i predsedniku Republike da se na tom mestu podigne Memorijalni centar, što je i predviđeno Zakonom o memorijalnom centru "Staro sajmište", usvojenim u februaru prošle godine.

"Čekamo 15 godina da se na Sajmištu napravi Memorijalni centar i nadam se da ću to doživeti. Ovde sam se rodila, nemam nikoga, svi moji su stradali na Sajmištu, u Topovskim šupama, Jajincima. Da mi nema moje zajednice, bila bih potpuna sama", rekla je novinarima vidno potresena Ester.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se 27. januara, u spomen na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, tokom Drugog svetskog rata.

Ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Povodom 27. januara Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, predstavnici Jevrejske opštine i Grada Novog Sada položili su vence na spomenik na Jevrejskom groblju u Novom Sadu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da se o teškim i bolnim događajima ne priča radi toga da bi se ostalo zatočeno u prošlim vremenima nego da bi se izvukla pouka i izbegle takve strašne pojave.

"Sa našom ponositom jevrejskom zajednicom svake godine obeležavamo 27. januar, ali i u aprilu obeležavamo dan sećanja na pogrom Jevreja iz Novog Sada, pred kraj Drugog svetskog rata. To su nenadoknadivi gubici za naš grad i našu državu. Ako neko može da razume patnju jevrejskog naroda, to je srpski narod koji je takođe stradalnički i koji je podneo ogromne žrtve i u Drugom i u Prvom svetskom ratu", rekao je gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je naglasio da antisemitizam nikad nije, niti će biti prihvaćen kod Srba, jer srpski narod saoseća sa Jevrejima i vekovima sa njim živi zajedno na ovim prostorima.

Predsednik Jevrejske opštine Mirko Adam rekao je da je svake godine sve manje svedoka tragičnih događaja i njihovih naslednika, ali da se strašni pogrom nikada neće zaboraviti.

Dodao je da će istoričari i dalje istraživati i otkrivati nove podatke o Holokaustu.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво