Читај ми!

Autonomni ženski centar apeluje da se devojkama koje su prijavile Aleksića dodeli status posebno osetljivih svedoka

Autonomni ženski centar apeluje da Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti dodeli status posebno osetljivih svedoka devojkama koje su prijavile vlasnika škole glume Miroslava Mike Aleksića za silovanje i polno uznemiravanje.

Takođe, apeluju i da se oštećenima koje nemaju mogućnosti da angažuju advokata u ovom postupku, postavi punomoćnik po službenoj dužnosti.

"Podsećamo da se status posebno osetljivog svedoka može dodeliti svedokinji koja je, s obzirom na uzrast, životno iskustvo, način života, pol, zdravstveno stanje, prirodu, način ili posledice izvršenog krivičnog dela, odnosno drugih okolnosti slučaja, posebno osetljiva", navodi se u saopštenju Autonomnog ženskog centra.

Ističu da dodeljivanje ovog statusa državu, odnosno organ koji vodi postupak, ne košta ništa, a žrtvama znači mnogo, jer im omogućuje da budu ispitane uz pomoć psihologa, socijalnog radnika ili drugog stručnog lica, odnosno upotrebom tehničkih sredstava za prenos slike i zvuka, u posebnoj prostoriji.

"Imajući u vidu navode u medijima iz kojih ne može sa sigurnošću da se ustanovi da li je Više javno tužilaštvo u Beogradu razmatralo dodeljivanje statusa posebno osetljivih svedoka, Autonomni ženski centar podseća da sve oštećene, bez obzira na to da li su poznate ličnosti ili nisu, imaju pravo na ostvarivanje minumuma zaštite od sekundarne viktimizacije i retraumatizacije", kaže se u saopštenju.

"Ne postoji strašniji momenat za žrtve, a posebno one koje su preživele seksualno nasilje, od momenta kada pred osobom koja ih je zlostavljala treba da ispričaju svaki detalj onoga što su preživele i da istovremeno podnose podsmehe i omalovažavanje od strane osumnjičenog", zaključuje se u saopštenju Autonomnog ženskog centra.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво