Nova bespilotna letelica Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane na proleće će promovisati novi proizvod, bespilotnu letilicu "Vrabac" koja je proizvedena u Vojno tehničkom institutu, najavio ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da su stručnjaci Vojno tehničkog instituta proizveli bespilotnu letelicu koju će na proleće promovisati Ministarstvo odbrane.

Šutanovac je rekao da su krajem oktobra prošle godine premijerno izvršena letna ispitivanja domaće bespilotne letilce "Vrabac" koja bi ovog proleća trebalo i zvanično da bude promovisana.

Tim od deset stručnjaka VTI na konstuisanju bespilotne letelice radio je dve godine, a prilikom probnog leta "Vrabac" je ostao u vazduhu 22 minuta.

"Vrabac" može da se koristi u vojne svrhe a veliku primenu nalazi i u civilnom sektoru - za izviđanje terena prilikom poplava i požara, nadgledanje dalekovoda ili kontrolu saobraćaja.

Predviđeno je da bespilotna letilica bude deo jedinstvenog vojnog komandno-informacionog sistema, na taktičkom nivou i kao senzor treba da šalje sliku tamo gde se komanduje.

"Vrabac", koji je proizveden u vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović", jeftiniji je od sličnih proizvoda iz sveta tako da se očekuje da će biti i značajni izvozni artikal.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи