Читај ми!

Jahanje konja i nošenje krsta kroz grad – ovako je Pančevo obeležilo Bogojavljenje

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije ove godine u Pančevu nema plivanja za časni krst, što je ranije privlačilo veliki broj učesnika. Međutim, udruženje Srpska Sparta potrudilo se da obeleži praznik jahanjem konja i nošenjem krsta kroz grad.

Svake godine na Bogojavljenje okupljaju se konjanici ispred Preobraženskog hrama u Pančevu, gde dobijaju blagoslov za održavanje manifestacije. Ove godine nema plivanja, ali se slavi veliki praznik osvećenja vode, ali i sve prirode.

"Dali su nam snagu, podsticaj za život, za sve, jer bez Boga, znamo, nema napretka ni u kakvom pogledu", kaže sveštenik Velimir Birmanac.

Deca su preuzela venac i krst ispred crkve i zajedno sa konjanicima i fijakerima krenuli u praznično jahanje glavnim gradskim ulicama. U ovoj lepoj tradiciji uvek učestvuju konjari iz naselja Margita, koji izvode konje svake godine na Badnji dan, Božić i Bogojavljenje.

"Konji su uvek spremni, pogotovo za ovako lepe stvari. Mi imamo i volje i elana i ništa nam nije teško", ističe konjar Stevan Marjanov.

"Ovde je lepo, znači mi što sam tu. Super je. Prvi put sam ovde, došla sam iz Boleča", priča Milica Smiljković.

Udruženje Srpska Sparta izabralo je spomenik Stevana Šupljikca za mesto gde će položiti venac, zato što je ova ličnost značajna za istoriju Pančeva.

"Stevan Šupljikac je prvi vojvoda u Srpskoj Vojvodini. Na Majskoj skupštini 1848. godine je za to izabran, a tada je i nastala Srpska Sparta", navodi Zoran Rajačić iz Udruženja Srpska Sparta.

Časni krst je, iako bez plivača, porinut u reku Tamiš, a uz plovidbu čamcima bio je to simboličan gest molitve za sve ljude i nada u dobro zdravlje narednih godina.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво