Читај ми!

Opada vodostaj Ibra i Južne Morave, procenjuje se šteta od poplava

Vanredna situacija zbog poplava i obilnih snežnih padavina na snazi je u 17 opština u Srbiji. Zbog snega i leda koji su pokidali dalekovode na području Niša i Kraljeva oko 30 hiljada potorošača je bez struje. Situacija na jugu Srbije se postepeno popravlja a vodostaji Ibra kod Kraljeva i Južne Morave kod Stalaćke klisure su u opadanju.

Više od hiljadu domaćinstava u planinskim selima Kuršumlije još je bez struje.

"Zamrzivači su otopljeni. Pretrpeće štetu sva gazdinstva u ovom selu a i na celoj teritoriji opštine", kaže Dragan Mladenović  iz sela Sagonjevo.

Ekipe Elektrodistribucije iz Kuršumlije su danonoćno na terenu i pokušavaju da otklone kvarove.

"Ima mnogo popadalih stubova. Mnogo je rastinja okolo, bukova šuma, sve je to popadalo. Obalilo je mnogo stubnih polja", objašnjava situaciju elektromonter iz Blaca Dragan Đurić. 

U Pčinjskom okrugu voda se uglavnom povukla u korita reka.

"Možete da vidite dokle je bila, desetak centimetara sigurno. Brzo je došla, brzo je i otišla, nije se mnogo zadržavala", kaže Srđan Denčić iz Bujanovačke Banje.

U Vranju, Bujanovcu i Vladičinom Hanu narednih dana će na poplavljeno područje izaći komisije za procenu štete.

"Nakon zahteva koje će opštine dostaviti nama, sa nadležnim državnim organima ćemo pokušati da rešimo taj problem, zatim je dogovoreno i počinje se sa popisom štete u svim objektima", napominje predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

Za najugroženije romske porodice u Vlasotincu, gde je pod vodom bilo 40 domaćinstava, opština je obezbedila pakete sa hranom i sredstvima za higijenu.

"Mnogo nam znači zato što nemamo ni vodu ni hranu, ništa. Deca nemaju šta da jedu", kaže Nataša Dajković iz Vlasotinca.

Vrh poplavnog talasa prošao je pre podne kroz Kraljevo bez štete u priobalju Ibra i na vodoprivrednim objektima.

"Najkritičnije lokacije su bile u Konarevskom Polju u zoni zaštite izvorišta, odnosno bunara, u Mataruškoj Banji, u Žičkom Polju u zoni izvorišta vodosnabdevanja grada Kraljeva kao i u Sijaćem Polju", navodi rukovodilac Odeljenja civilne zaštite u Kraljevu Zdravko Maksimović.

Zbog izlivanja Južne Morave i dalje je zatvoren put Kruševac - Niš, pa se saobraćaj preusmerava preko Ribarske Banje i Pojata. U Pirotu je naložena hitna sanacija svih puteva oštećenih u poplavama. 78-godišnji Lepoja Lubenov iz sela Vlasi već dva dana sama popravlja put do kuće.

"Nije lako, ali čim nema ko. Teško ili ne, mora da se popravi. Ako se ne popravim put ne mogu da dođem do kuće", kaže Lepoja Ljubenov iz sela Vlasi kod Pirota.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković nije mogao da dođe do poplavama ugroženog stanovništva u južnoj pokrajini zbog zabrane privremenih institucija u Prištini. Ipak dopremljena im je oprema za isušivanje prostorija.

Komisije za procenu štete od danas su na terenu kao i stručnjaci Institutua Batut koji kontrolišu ispravnost vode za piće.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи