Читај ми!

Počela procena štete u poplavljenim domaćinstvima, vrh talasa stiže do Kraljeva

Na poplavljenom jugu Srbije stanje se normalizuje. Vanredno je u 17 lokalnih samouprava. Zbog izlivanja Južne Morave, zatvoren je put Kruševac–Niš kod Đunisa. U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, voda se vraća u korita. Počela je procena štete u više stotina domaćinstava.

Vrh poplavnog talasa prolazi kroz Rašku. Voda se izlila samo na nebranjenim mestima, uglavnom njivama, a u Kraljevu se tek očekuje.

Šef civilne zaštite Kraljeva Zdravko Maksimović je rekao za RTS da za sada nema zabeležene štete u Mataruškoj Banji i u ostalim mestima na teritoriji grada.

Istakao je da se očekuje da će nivo reke Ibar porasti, ali ne u toj meri da ugrozi kritične lokacije. Kaže i da su građani informisani da bi trebalo da preduzmu preventivne mere.

"Poplavni talas podigao je značajno nivo Ibar na područku Kraljevačke opštine  ali nije ugrozio stambene objekte, infrastrukturu, kao ni izvorišta vodosnabdevanja, odnosno bunare u Žičkom i Konarevskom polju", rekao je Maksimović.

Takođe, javna preduzeća su izvršila dodatne radove na utvrđivanju kritičnih tačaka koje bi mogle da budu ugrožene porastom Ibra.

Štab za vanredne situacije u Kraljevu juče je proglasio vanrednu odbranu od poplava na Ibru. Džakovi sa peskom od juče se nalaze na kritičnim tačkama u Konarevu, Mataruškoj banji i Sijaćem polju.

Ekipe Civilne zaštite stavile su na raspolaganje JVP "Srbijavode" protivplavni sistem odnosno 320 metara protivplavnih brana na raspolaganje u slučaju da je neophodno da se reaguje na nekim lokacijama.

Na sajtu Republičkog hidro-meteorološkog zavoda i dalje je aktuelno samo hidrološko upozorenje da će "na Južnoj Moravi kod Mojsinja i Aleksinca vodostaji biti u manjem porastu, jer se kreću iznad granice vanredne odbrane od poplava i imaće tendenciju stagnacije i manjeg opadanja" do danas u podne.

"Na Ibru kod Raške vodostaji su u porastu, kreću se iznad granice redovne odbrane od poplava i imaće tendenciju manjeg porasta" do danas u podne, stoji u ovom hidrološkom upozorenju.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи