Читај ми!

Učenici sami birali projekte koji će se finansirati iz lokalnih budžeta

Učenici 27 srednjih škola iz Sombora, Sremske Mitrovice, Novog Pazara i Kragujevca, u zajedničkom programu koji su realizovali Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i lokalne samouprave, izabrali su projekte koji će se u ovoj godini realizovati u njihovim školama kako bi se poboljšali uslovi nastave i boravka đaka.

Miloš Mojsilović, predstavnik USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast za Jutarnji program kaže da su na taj način naučili učenike kako se u demokratskom procesu identifikuju potrebe, kako se glasa za ono što su prioriteti i kako da komuniciraju sa svojim opštinama.

Svi izabrani projekti biće finansirani iz lokalnih budžeta, a sve uprave zajedno opredelile su više od 14 miliona dinara kako bi se radovi završili do kraja naredne godine.

Mojsilović ističe da ta inicijativa treba da opovrgne ustaljene teze da su mladi nezainteresovani i pasivni i da ne žele da se uključuju i učestvuju u poslovima od javnog interesa.

Prema njegovim rečima mladi su i te kako zainteresovani kada im se pruži prilika za to. 

"To je i ova inicijatva pokazala. Projekat je organizovan tako što su učenici sami identifikovali potrebe u svojim školama, pravili prioritete, od tri do šest predloga projekata, i potom su svi učenici u tim školama glasali, odnosno pravili rang listu projekata, šta je to što bi želeli da se ove godine prvo finansira od onoga šo su oni sami utvrdili kao prioritet", objašnjava Mojsilović.

Dve grupe projekata 

Dodaje da se projekti koji su oni predlagali mogu klasifikovati u dve grupe. 

Prva grupa je ona koja ide u pravcu osavremenjvanja nastave. Učenici žele da nastava bude modernija i savremenija i u velikom broju škola su se predlagale nabavke dodatne opreme kao što su led monitor, projektori, kompjuteri. 

Druga grupa projekta su oni koji treba da pomognu da učenici malo kvalitetnije popune slobodno vreme koje imaju između časova. 

U školama postoji dosta prostora koji se ne koristi i učenici su uglavnom usmereni na učionice, hodnike, dvorišta.

Dosta škola je predlagalo da se neskorišćeni prostori pretvore u učeničke kutke, da se opreme da tu učenici mogu da kvalitetnije provode slobodno vreme.

Slične potrebe mladih svuda 

Projekte su pravila deca iz različitih oblasti Srbije, iz Raške oblasti, Vojvodine i Šumadije. 

"Potrebe mladih su vrlo slične svuda. Imali smo i jedan onlajn događaj sa predstavncima tih škola i učenicim koji su aktvni u đačkim parlamentima i koji su izneli ceo posao i vidite da su njihove potrebe, želje, očekivanja vrlo slične gde god oni živeli", naglašava predstavnik USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

Mojsilović kaže da će u toku ove godine ove četiri gradske uprave raspisati javne nabavke prema onim temama za koje su učenici glasali i dodaje da će učenike pozvati da sami prate kako se ti projekti realizuju.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво