Читај ми!

Lekarska komora: Ne instrumentalizujte žrtve lekara

Lekarska komora Srbije apelovala je na pojedince koji nisu zdravstveni radnici, a koji sve češće istupaju javno, da se ne predstavljaju zaštitnicima zdravstvenih radnika u cilju sopstvene promocije.

U saopštenju navode da su hiljade zdravstvenih radnika još u crvenim zonama i bore se za svakog pacijenta koji im stigne, ne pitajući se koje je vere, nacije ili političke opcije i opredeljenja.

"Mnogi koji javno istupaju su bili lečeni i izlečeni u našim zdravstvenim ustanovama od strane tih istih lekara i sestara i od njih očekujemo da ispričaju kako zdravstveni sistem funkcioniše i kakav je odnos medicinskih radnika prema pacijentima", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, Lekarska komora Srbije će zajedno sa relevantnim institucijama uraditi analize svakog pojedinačnog slučaja smrti lekara tokom epidemije koronavirusa. 

"O smrtnosti lekara, odnosno žrtvi koju je naša profesija podnela, Lekarska komora Srbije će zajedno sa relevantnim institucijama uraditi analizu za svaki pojedinačni slučaj. Takođe ćemo insistirati da i kada pobedimo ovu infekciju, ne bude zaboravljen ogroman teret koji su zdravstveni radnici izneli", navodi se u saopštenju lekarske komore.

Dodaju da smrt svakog lekara predstavlja veliki gubitak i da će Komora kroz svoj angažman nastojati da ostanu upamćeni oni koji su izgubili život radeći sa kovid pacijentima.

"Za svakim našim kolegom iskreno žalimo i saosećamo sa njihovim bližnjima, upravo zbog njih i zbog svih onih koji su još uvek u skafanderima, ne želimo da se žrtva lekara Srbije instrumentalizuje", ističu u saopštenju.

Još jednom su apelovali na sve građane, a posebno na one koji dobijaju medijski prostor, da se sa dužnim poštovanjem odnose prema onome što medicinski radnici sada podnose i da se ne predstavljaju zaštitnicima zdravstvenih radnika u cilju sopstvene promocije.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво