Читај ми!

Poplave na Kosovu i Metohiji – voda prodrla u domaćinstva, ali i zdravstvene ustanove i škole

Izlivanjem reka i potoka i podzemnim vodama u centralnom delu Kosova i Metohije poplavljena su brojna domaćinstva, a predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obećao je pomoć pošto se uradi procena narednih dana i nedelja.

Najteža situacija je u većem delu Gračanice, zatim u Donjoj Gušterici, Lapljem Selu, Preocu, Ugljaru, Lepini, Skulanevu, Radevu, Livađu i Kuzminu.

Osim brojnih domaćinstava, pomoćnih objekata, štala, letina i oranica poplavljeno je i nekoliko institucija među kojima je nekoliko objekata predškolske ustanove "Đurđevak", pa je rad u ovoj instituciji danas obustavljen.

Voda je prodrla i u nekoliko zdravstvenih ustanova i škola, a najteže je u osnovnoj školi "Miladin Mitić" u Lapljem Selu gde je poplavljeno kompletno dvorište.

Takođe, poplavljeno je i dvorište crkve Svete Petke u Lapljem Selu, kao i seosko groblje.

Šteta od poplava tek će se procenjivati u narednim danima i nedeljama.

Obilazeći poplavljena mesta i brojna domaćinstva na teritoriji opštine Gračanica, Popović je rekao da lokalna samouprava čini sve da se pomogne ugroženim domaćinstvima, da je situacija teška i da je potrebno da se svako pojedinačno uključi u odbranu od poplava.

"U poslednjih 50 godina Gračanica i niko od starijih meštana ne pamti ovakve poplave. Radimo sve što je u našoj mogućnosti. Tokom cele noći sve dežurne ekipe javnih službi, javnih preduzeća bile su na visini zadatka. Uspeli smo da spasimo dosta domaćinstava. Međutim uprkos velikim naporima poplavljena su brojna domaćinstva. Moramo svi da budemo strpljivi. Pokušavamo da dođemo do svake porodice da nađemo načina da pomognemo svima" rekao je Popović.

Istakao je da su mnogi meštani s razlogom revoltirani, jer im se pred očima uništava imovina u poplavama, ali je obećao da će opština naći načina da pomogne svima.

U centralnom delu Kosova kiša danas ne pada.

Lokalni mediji iz Kosovskog Pomoravlja javljaju da je u Šilovu voda ušla u podume i u višim delovima sela, a pojavila se i u podrumskim prostorijama Kulturno prosvetnog centra i Doma zdravlja zbog čega je deo lekova i medicinske opreme morao da se preveze u ambulantu u Gornje Kusce.

Prolazak kroz glavnu šilovačku ulicu za pešake je nemoguć, jer je na pojedinim mestima voda viša od pola metra.

Slično je i u Gornjem Kuscu gde se usled obilnih padavina formirala velika vodena površina na skretanju sa magistalnog, tzv. "kružnog" puta ka Kuscu, tako da se saobraćaj trenutno odvija preko susednog sela Stanišor.

U opštini Ranilug zabeležen je značajan porast vodostaja Binačke Morave, a ako dođe do novih padavina poplave su i ove godine neizbežne.

Posebno kritično u toj opštini je na ulasku u selo Ranilug, u okolini mosta.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара