Umesto zatvora alternativne sankcije

Zatvori u Srbiji nikad nisu bili popunjeniji, pa bi uvođenje alternativnih sankcija za određene kategorije osuđenika bilo jedno od rešenja tog problema. Država bi tako godišnje mogla uštedeti i do dva i po miliona evra,kaže predstavnik Ministarstva pravde Damir Joka. Trenutno je u zatvorima oko 9.500 ljudi.

Na okruglom stolu "Uspostavljanje sistema alternativnih sankcija u Srbiji"  rečeno je da su zatvori u Srbiji 200 odsto popunjeni, odnosno da dva zatvorenika borave na mestu jednog.

"Oko 500 osuđenika, čiji pojedinačni dnevni boravak državu košta 1.000 dinara, mogli bi biti kažnjeni alterantivnim sankcijama", kazao je Joka ,i naveo da su to zatvorenici mlađi od 25 godina koji su na kazne zatvora kraće od tri godine osuđeni prvi put.

Prema njegovim rečima, među alternativne sankcije spadaju kazne rada u javnom interesu i uslovne osude sa zaštitnim nadzorom.

"Alternativne sankcije u Srbiji se do sad nisu primenjivale. Zakonom iz 1977. godine je bila predviđena uslovna osuda sa zaštitnim nadzorom, ali on u praksi nije zaživeo", kazao je Joka koji je načelnik Odeljenja za tretman i alternativne sankcije u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija pri Ministarstvu pravde.

Loša politika zatvorskih kazni

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero je istakla da se u Srbiji kontinuirano vodi politika loših zatvorskih kazni i da zatvori mogu postati škola kriminala.

"Nikad nije bilo više osuđenika sa velikim zatvorskim sankcijama,
kao i onih sa kraćim kaznama, a u zatvorski sistem se dugo nije ulagalo", ukazala je Škero.

Ona je istakla da je nužno razvijati sistem alternativnih sankcija i kao jednu od mera navela program kontrole besa ljudi.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Entoni Pahigijan je naglasio da uvođenje alternativnih sankcija ne znači biti blag prema krivcima, već je to "bitno oružje pravosuđa" koje sudijama pruža više fleksibilnosti prilikom određivanja kazne, kao i veliku uštedu društvu.

Joka je kazao da će zatvor koji se gradi u Padinskoj Skeli početi da radi u avgustu sledeće godine i najavio izgradnje zatvora u Kragujevcu, Kruševcu, Pančevu i Prokuplju.

U Srbiji bez Kosova i Metohije zavodske sankcije se izvršavaju u 28 ustanova: u sedam okružnih zatvora, specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu i osam kazneno-popravnih zavoda.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се