Читај ми!

Vojska Srbije u Nišu predstavila tenkove T-72 MS

Vojska Srbije predstavila je savremene tenkove T-72 MS, koje nam je donirala Rusija. Prikazu u niškoj kasarni "Mija Stanimirović" prisustvovali su i predsednik Aleksandar Vučić, najviši vojni zvaničnici, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će tenkovi T-72 MS koje smo dobili od Rusije znacajan pomak za našu kopnenu vojsku i da će doprineti većoj borbenoj gotovosti Vojske Srbije.

Vučić je, nakon prikaza savremenih tenkova T-72 MS u niškoj kasarni "Mija Stanimirović", zahvalio Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu na toj donaciji.

Predsednik Srbje je rekao da je danas predstavljeno 11 novih tenkova T-72 MS u Nišu koji imaju mnogo snažniju balističku zašstitnu, to jest oklop, kao i bolje upravljenje odnosno navigaciju.

Podsetio je da smo dobili i 10 oklopnih vozila BRDM2 i dodao da će Srbiji biti isporučeno iz Rusije tih oklopnjaka i tenkova T-72 MS

Vučić je naglasio da je cilj da još osnažimo našu vojsku i poziciju vojne neutralnost, kako bi mogli da odvratimo svakog potencijalnog agresora na našu zemlju.

Moguće dodatno uvećanje plata za vojnike

Predsednik Vučić najavio je danas mogućnost dodatnog, vanrednog povećanja plata za pripadnike vojske u 2021, pored povećanja od pet odsto, koje će dobiti ceo javni sektor, pa i zaposleni u Vojsci.

Vučić je takjođe najavio nastavak rešavanja stambenog pitanja za pripadnike službi bezbednost, po još boljim uslovima od dosadašnjih.

Kazao je da je mnogo toga na bolje promenjeno u Vojsci Srbje u prethodnih nekoliko godina, kao i da mnogo očekuje od novog ministra odbrane Nebojše Stefanović u narednom periodu.

"Uvek imamo odliv ljudi zbog nižih plata nego u privredi i na drugim mestima, gledaćemo da napravimo vanredno povećanje plata posebno za vojnike, razvodnike, desetare, kao i podoficire, da osnažimo njihovu motivaciju da ostanu u vojsci, kao i davanje i obezbeđivanje stambenog prostora pod najpovoljnijim mogućim uslovima", napominje Vučić.

Izrazio je zadovoljstvo borbenošću pripadnika naše vojske i svima koji se trude da sačuvaju ugled srpske vojske i koji su u nelakim uslovima ostajali tu i bili na braniku svoje otadžbine.

"Očekujemo da već u toku 2021. osim onih pet odsto, koje će dobiti svi u javnom sektoru, za same vojnike obezbedimo veća primanja, a da li ćemo uspeti u ovim teškim uslovima kovida i ekonomske krize u svetu, nadam se da hoćemo. Računice do danas pokazuju da hoćemo", naglasio je Vučić.

Kaže da će se i dalje boriti za dalje snaženje naše vojske i ljudskog faktora.

Naveo je da je mnogo urađeno na opremanju i naoružavanju vojske, "od lovaca, migova, orlova, supergalebova, helikpetera Mi35, Mi17 , H145...".

Ostaje, dodaje, da kupimo još protivoklopnog oružja, a razmatramo i ono što je od ključnog značaja, a to su optoelektronska sredstva za ometanje tuđih delovanja.

"Ne samo da mi njima ne dopustimo da nas vide, već da prvi reagujemo. Prvi put smo uveli dronove u vojsku naroužane bomamba, koji su za ofanzivna dejstva", napomenuo je Vučić.

Kako je rekao, kada to rešimo možemo da kažemo da nam je vojska apsolutno pripremljena i da možemo da se zaštitimo od svakog agresora.

Bocan-Harčenko: Početak nove faze vojno-tehničke saradnje

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio je u Nišu zadovoljstvo što se, kaže, stabilno realizuju planovi u ugovori između Rusije i Srbije i dodao da će dve zemlje nastaviti saradnju u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi.

"Uvek smo prezadovoljni kada su naša saradnja i plodovi naše saradnje vidljivi kao što su danas", rekao je Bocan-Harčenko.

Navodi da je Rusija zadovoljna što se uzastopno, stabilno realizuju planovi i ugovori između predsednika Srbije i Rusije, u svim oblastima, kao i u ovom koji se odnosi na daje jačanje vojne sposobnosti Srbije.

"Neutralni vojni status najviše je cenjen kada može sam sebe da štiti", poručio je Bocan-Harčenko.

Kako je rekao, ovo nije kraj saradnje, već početak nove faze u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi Srbije i Rusije.

"Rusija će rado nastaviti isporuke i oklopnih vozila i drugih vrsta naoružanja da Srbija ucvršćuje suverenitet, neutralni status i nezavisnostonst, neotuđivi deo svakog suverenitat što mi poštujemo", rekao je Bocan-Harčenko.

Primetio je da je danas na prikazu u Nišu moglo da se vidi i srpski proizvod, samohodna haubica "Nora", koja je, kako je istakao, vrhunski atriljerijski sistem, na veoma visokom tehnološkom niovu.

"Zadovoljni smo da Srbija, uz razvoj vojno-tehničke saradnje sa Rusijom, na najbolji mogući način razvija svoju industriju, privredu i vojno-tehničku proizvodnju", rekao je Bocan-Harčenko.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво