Читај ми!

Zahtev Unicefa svim državama: Dajte prioritet deci

Na Međunarodni dan deteta, Unicef traži od vlada svih država da saslušaju decu i da daju prioritet njihovim potrebama. Dan posvećen deci, ove godine, obeležava se u jednom od najizazovnijih trenutaka u novijoj istoriji. Pandemija je razotkrila duboke nejednakosti širom sveta, u kojima su neka deca i mladi izloženi znatno većem riziku u odnosu na druge.

Dok odrasli pokušavaju da se prilagode novoj realnosti, traže odgovore, gube nadu, mnogi mladi postali su junaci pandemije. Organizovali su se preko društvenih mreža, uhvatili se u koštac sa problemima i pokazali u kakvom svetu žele da žive.

"Smatram da je vrlo važno da svi imamo isti startni položaj i da svi imamo istu priliku da izlažemo svoje ideje i svoja mišljenja. Odlučila sam da se zalažem za prava mladih zato što, ko onda može bolje da razume i pomogne mladima, ako to nisu njegovi vršnjaci koji se možda susreću sa istim problemima", kaže Jovana Vasić, članica Unicef omladine.

"Na primer, u mom gradu Vranju a i u drugim mestima širom Srbije mladi volonteri su pomagali starijima koji nisu bili u mogućnosti da izlaze iz kuće. Donosili namirnice i lekove. Još jedan primer su moji vršnjaci koji su pomagali drugim vršnjacima, pružali im podršku da lakše savladaju gradivo", istakao je jedan od volontera.

"Volontiranje okuplja ljude da bi razvili veštine, da bi se međusobno razumeli, zajedno delovali i vrlo često promenili živote. Nadamo se da će platforma Volonteri na mreži, ne samo pomoći deci i mladima da osmisle novi i bolji svet, već i da ga izgrade! To je i suština Međunarodnog dana deteta - akcija za decu koju pokreću deca", kaže Dejana Kostadinova, direktorka Unicefa u Beogradu. 

Kako olakšati deci i mladima 

Nekoj deci, pandemija je dodatno otežala život.

"To se pre svega odnosi na sve one koji pripadaju najranjivijim kategorijama koji žive na granici egzistencije. Zato mi svi treba da učinimo maksimalne napore da im pružimo jedan bolji kvalitet života i zdravo detinjstvo", rekla je ministarka rada i socijalne politike Darija Kisić Tepavčević.

"Očekujem da kroz novi zakon o mladima i izmenama i dopunama, akcionog plana, da kroz taj vid saradnje ali i kroz direktnu interakciju sa mladima čujemo koje su neophodne mere koje moramo da uspostavimo u narednom periodu da bi se glas mladih još jače, još bolje čuo i da bi mladi mogli da imaju još veće učešće u aktivnom životu", naveo je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. 

A u novom materinskom domu, u Zvečanskoj 7, neki mališani započeće život sa svojim majkama, jer su ih odbacili njihovi najbliži. Podrška je potrebna i mladima koji napupštaju dom za decu bez roditelja. Za sada im Grad tokom prve godine samostalnog života daje u proseku po 30 hiljada dinara.

"Mi imamo jedan poseban program koji je namenjen upravo takvoj deci gde u periodu od dve godine mi zajedno sa mentorom pokusavamo da nađemo i razgovaramo sa poslodavcima, posao kako bi oni mogli samostalno da nastave život", ističe Zoran Milačić, direktor Zavoda za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj 7

Na tom putu im je potrebna i psihološka podrška, jer, kaže,teško se snalaze i lako gube posao.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво