Читај ми!

Patrijarh Irinej – duhovni otac iz naroda koji je uspeo da sačuva jedinstvo SPC

Sagovornici u Specijalnoj emisiji RTS-a povodom smrt patrijarha Irineja sećaju ga se kao skromnog, mirnog i plemenitog čoveka, spremnog da svakoga sasluša i pronađe lepu reč, ali i kao duhovnog oca koji je delio sudbinu svog naroda i u teškim i izazovnim vremenima očuvao jedinstvo Srpske pravoslavne crkve.

Novinar Jovan Janjić podseća da je patrijarh Irinej došao na mesto svog profesora, jer je bio učenik patrijarha Pavla.

"Doći na mesto patrijarha Pavla, tako velikog duhovnika, nije bilo lako. To je bio veliki izazov, pre svega održati nivo koji je postavio patrijarh Pavle. Mislim da je patrijarh Irinej u priličnoj meri uspeo da zadrži te duhovne niti koje je preuzeo od svog učitelja", kaže Janjić.

Ističe da činjenica da je Srpska pravoslavna crkva u roku od tri nedelje izgubila dvojicu najuticajnijih arhijereja govori da je Crkva uvek uz svoj narod i deli njegovu sudbinu.

"Najveća zasluga patrijarha Irineja je što je uspeo da sačuva jedinstvo Srpske pravoslavne crkve, jer znamo za udare koji su išli ne samo sa Kosova nego i iz Crne Gore, Severne Makedonije i drugih krajeva na njenom kanonskom području", smatra Janjić.

Podseća i na druge važne događaje za patrijarhovo vreme – obeležavanje velikog jubileja Milanskog edikta i završetak radova na Hramu Svetog Save u Beogradu.

"Patrijarh Irinej je bio narodski čovek, bio je veoma agilan i gledali smo njegovu službu gotovo do poslednjeg izdisaja. Bio je pravi duhovni otac, delio je sudbinu svoga naroda", naglašava Janjić.

Ističe da je Srpska pravoslavna crkva sa preminulim patrijarhom na čelu dala značajan doprinos ekumenskom dijalogu na svetskom nivou.

"Takav pristup je relaksirao neke odnose i uveliko doprineo da mi na lakši način sačuvamo ono što je naše. Patrijarh Irinej je svojom prirodom učinio da se srpski glas više čuje u svetu, pogotovo glas o očuvanju nasleđa na Kosovu i Metohiji", navodi Jovan Janjić.

"Umeo je da sasluša sagovornika"

Istoričar sa Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković kaže da je patrijarh Irinej umeo da sasluša sagovornika, da daje savete i pouke.

"Često sam imao priliku da razgovaram s njim o važnim pitanjima koja se tiču srpske nacije i uvek je imao nameru da do kraja sasluša ono što imam da mu kažem i da pronađe najbolje rešenje", seća se Raković.

Kaže da je za patrijarha neodvojiva činjenica bila da je Kosovo i Metohija deo Srbije i čitavog srpstva i da tako mora i da ostane. Ističe da je imao aktivnu ulogu u rešavanju tog pitanja.

Podseća da je patrijarh Irinej vodio dijalog na više nivoa – u okviru Srpske pravoslavne crkve, sa ostalim pravoslavnim crkvama, sa muslimanima, ali i Rimokatoličkom crkvom i Vatikanom.

Posebno naglašava patrijarhovu ulogu u nastojanjima da se sačuva srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji, ali i ulogu u sprečavanju kanonizacije Alojzija Stepinca.  

"Voleo je i poštovao sve ljude"

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kaže da je voleo patrijarha Irineja i s njim imao veoma prisan odnos.

"Imao sam mnogo sastanaka s njim. Njegova blagost i širina koju je pokazivao prema svima i njegova ljubav koju je iskazivao prema Republici Srpskoj i uvažavanje prema svemu što smo učinili imponovalo je i davalo novu snagu", ističe Dodik.

Kaže da je Irinej dao mnogo za Srpsku pravoslavnu crkvu, bio joj posvećen, ali i voleo sve ljude i govorio da treba poštovati svakoga.

"Voleo je sve što je novo i što je u korist naroda. Radovao se završetku Hrama Svetog Save i visoko je cenio Aleksandra Vučića i njegov doprinos tome. Osetio sam tu radost malog deteta kada smo obilazili radove u završnoj fazi", seća se Dodik.

"Skromna, smirena i plemenita ličnost" 

Vladika niški Arsenije kaže da je vest o smrti patrijarha Irineja sve duboko potresla, a naročito narod Niške eparhije i grada Niša, koji je patrijarha najbolje poznavao.

"Pamtiću ga kao ličnost plemenitu, skromnu i smirenu. Voleo je malog i običnog čoveka i uvek je nalazio lepu reč za svakoga, a naročito za onoga ko je bio potišten ili ucveljen. Stao je sa svakim od vernika koji je to želeo, da porazgovara s njim", navodi vladika Arsenije.

Ističe da je mnogo puta u teškim vremenima mudro vodio brod Srpske pravoslavne crkve, u teškim momentima ka sigurnoj i mirnoj luci.

"Naročito je isticao svoju ljubav prema Kosovu i Metohiji. Nije bilo dana da ne pomene Kosovo i naš narod tamo, sa bolom i nadom da će se nešto nabolje promeniti", kaže vladika Arsenije.

Ističe da će ga Eparhija niška pamtiti kao plemenitog, požrtvovanog i skromnog čoveka koji je u Nišu učinio mnogo i ostavio dubok trag.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво