Читај ми!

Saučešća i reagovanja povodom smrti patrijarha: Bio je glas razuma i dijaloga

Povodom smrti patrijarha Irineja, saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve uputili su zvaničnici Srbije i regiona, ambasadori kao i političke partije.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u 91. godini u kovid bolnici VMC "Karaburma" od posledica koronavirusa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oprostio se na svom Instagram profilu od patrijarha srpskog Irineja. 

"Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze...", napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu uz fotografiju patrijarha Irineja. 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministri uputili su telegrame saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom arhijerejskom sinodu. 

Brnabić: Patrijarh simbol sloge srpskog naroda 

"Napustio nas je čovek koji je bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, koji je u najtežim trenucima uvek bio uz narod i vernike. Ostaće u našim mislima i srcu kao patrijarh duboke vere i veliki ispovednik pravoslavlja, veliki borac za državne i nacionalne interese i čuvar hrišćanske vere i tradicije", navodi se u telegramu premjerke Ane Brnabić.

Istakla je da će nam nedostajati njegova duhovna snaga, smirenost i mudrost koja je svima nama davala snažan podstrek u onome što radimo za našu zemlju i sve građane Srbije. 

"U danima koji dolaze, nadam se da ćemo svi zajedno naći snage i vere da nastavimo snažno da se borimo za bolje sutra naše zemlje", navela je premijerka u telegramu. 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je  saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

"Sa velikom tugom primila sam vest o upokojenju Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. Njegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage", navela je Gojkovićeva.

Ona je dodala da nas je patrijarh Irinej zadužio svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda.

Gubitak za srpski narod i svetsko pravoslavlje 

Predsednik Skupštine Ivica Dačić naveo je da je patrijarh bio duhovnik srpskog naroda koji je snagom svoje vere bio oslonac duhovnih vrednosti i uzvišenih ljudskih dela u izazovnim vremenima u kojima živimo.

"Patrijarh je u teškim vremenima bio glas razuma i pomirenja, simbol ljubavi, praštanja i hrišćanskog morala. Njegova smrt je gubitak, ne samo za srpski narod već i za svetsko pravoslavlje. Ostavio nam je u amanet da čuvamo i negujemo svetosavski duh našeg naroda i da ga branimo od budućih iskušenja. Pamtićemo ga po njegovoj mudrosti i pravdoljubivosti, a sećanje na njega podsticaće na spoznaju istinskih vrednosti za koje se i sam zalagao – mir, međusobno uvažavanje, saosećanje i ljudskost. Srpska pravoslavna crkva je dobila još jednog zastupnika na nebesima, a njegova duhovna posvećenost nek uvek ostane među nama", napisao je Dačić u telegramu saučešća. 

U odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod 

Ministarka za rad Darija Kisić je u telegramu saučešća istakla da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja. 

"Kao i Sveti Sava, u odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod, zalažući se za državne i nacionalne interese. Trudoljubivim naporima delao je na obnovi hramova, manastira i crkvenog života, posebno dajući doprinos završetku radova na Hramu Svetog Save", istakla je ministarka pravde Maja Popović.

Ministar finansija Siniša Mali uputio je saučešće Svetom sinodu, arhijerejima, monasima, sveštenicima i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

"Povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, u svoje ime upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća. Ovu vest sam primio sa najdubljim žaljenjem, jer smrt Njegove svetosti predstavlja nenadoknadiv gubitak za ceo srpski narod. On je bio glas razuma i toliko neophodnog mira, posebno u teškim vremenima sa kojima se suočavamo. Za njega je ključ opstanka srpskog naroda bilo jedinstvo i verovao je u krajnju pobedu dobra, pobedu nad nedaćama. Verovao je u bolju Srbiju. Božja iskra kojom je zračio nikada neće biti zaboravljena", naveo je ministar Mali. 

Reči saučešća uputili su ministri Anđelka Atanasković, Branislav Nedimović, Aleksandar Vulin, Branko Ružić, Marija Obradović, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, Milan Krkobabić navodeći da je zaslužio naše trajno poštovanje i sećanje.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Irineja. 

Pokazivao je put mira, pravde i mudrosti 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je odlaskom patrijarha Crkva izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a građani Republike Srpske i velikog prijatelja.

Patrijarh Irinej je, ističe Dodik, sa građanima Republike Srpske delio i dobro i zlo otkako je stupio na patrijaršijski tron. 

Saučešće je uputila i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Istakla je da je patrijarh Irinej verujućem narodu i sveštenstvu i u teškim i izazovnim vremenima, pokazivao put mira, pravde i mudrosti.

Đukanović: Sa žaljenjem sam primio vest

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je povodom smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja. Upućujem izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima SPC. Molim vas da moja saosjećanja prenesete i njegovim najbližima", poručio je crnogorski predsednik.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić uputio je reči saučešća, napominjući da je poglavara SPC odlikovala mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima. 

"Sa tugom sam primio vijest o upokojenju Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja. Bio je veliki čovjek koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu i čvrsto držao njeno kormilo. Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima. Vječan pomen", napisao je Krivokapić na Tviteru

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera crnoborskog Demokratskog fronta Andrija Mandić, u saučešću SPC  navodi da je tu vest primio kao o gubitku najbližeg.

Saučešće su uputili i predsednik Pokreta za Promjene Nebojša Medojević i Milan Knežević jedan od lidera Demokratskog fronta u Crnoj Gori.

Čen Bo: Srpski narod izgubio veličanstvenog čoveka

Ambasadorka Kine Čen Bo izrazila je diboko saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i građanima Srbije zbog smrti patrijarha Irineja.

"Tragična je vest da je Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej jutros preminuo. Srpski narod izgubio je veličanstvenog čoveka u ovoj teškoj godini. Izražavam duboko saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i svim građanima Srbije. Neka počiva u miru", napisala je ona na Tviteru

Godfri: Bio je nadahnuće nebrojenim poklonicima

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri izrazio je saučešće povodom smrti patrijarha Irineja.

"U ime Sjedinjenih Američkih Država, izjavljujem iskreno saučešće i duboko žaljenje zbog upokojenja patrijarha Irineja. Svojom predanošću veri, Crkvi i njenim vernicima bio je nadahnuće nebrojenim poklonicima. Pokoj mu duši i neka počiva u miru Božjem", napisao je ambasador Godfri na Tviteru

MSP Grčke: Smrt važnog duhovnog vođe srpskog naroda

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke izrazilo je duboko saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i građanima Srbije zbog smrti patrijarha Irineja.

"Duboko smo rastuženi zbog smrti Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, važnog duhovnog vođe srpskog naroda. Izražavamo najiskrenije saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ožalošćenim pravoslavnim Srbima", navodi se u saopštenju Ministarstva na Tviteru.

Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve uputio je telegram saučešća Svetom sinodu SPC u kome navodi da je patrijarh Irinej "celu deceniju kao veoma sposoban poglavar vodio svetu srpsku Crkvu".

"Učestvujući celim srcem u žalosti sestrinske srpske Isusove Crkve, od srca želimo da spasitelj naš Isus Hrist koji vlada životom i smrću postavi njegovu dušu među pravednike i među svece i neka pokaže naslednika kakav je bio on", poruka je u telegramu koji je potpisao patrijarh atinski i cele Grčke Jeronim Drugi, a preneo portal Grčke pravoslavne crkve.

Saučešće Fabricija i Varheljija

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uputio je saučešće pravoslavnim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja.

"Celokupnoj pravoslavnoj zajednici u Srbiji u svoje lično ime i u ime EU želim da izrazim najiskrenije saučešća zbog smrti patrijarha Irineja", rekao je Fabrici novinarima u Beogradu. 

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izrazio je saučešće srpskom narodu. 

"Moje saučešće narodu Srbije koji tuguje zbog upokojenja patrijarha Irineja. Neka počiva u miru", napisao je Varhelji na svom Tviteru.

Incko: Verski poglavari ostaju u srcima i nakon smrti 

U telegramu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka vernicima i sveštenstvu SPC navodi se da "verski poglavari ostaju u srcima verujućeg naroda i nakon smrti".

"Reči patrijarha Irineja izrečene sa oltara odzvanjaće dugo u srcima i dušama pravoslavnih vernika koji su se napajali njegovim rečima", navodi se u telegramu visokog predstavnika.

U saopštenju objavljenom na sajtu OHR se ističe da je Incko imao priliku da se u više navrata sretne se patrijarhom Irinejem sa kojim je pored ostalog razgovarao i o vraćanju zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

 SANU: Patrijarh je nudio utehu i razumevanje među ljudima

Srpska akademija nauka i umetnosti uputila je Svetom arhijerejskom sinodu SPC izraze najdubljeg saučešća.

"U svim nedaćama kroz koje prolazimo, a ova godina je svojom tragikom nekako posebna u tim nedaćama, Njegova Svetost, naš Patrijarh je svojom mudrošću nudio utehu i razumevanje među ljudima. Njegov lik ostaće duboko urezan među svima nama. Srpska akademija nauka i umetnosti je prema blaženopočivšem Patrijarhu uvek gajila izrazito poštovanje, prepoznajući u njegovoj ličnosti simboliku predstavljanja čitave SPC kao viševekovnog duhovnog zatočnika našeg naroda i istorijskog čuvara njegovih institucija", navodi se u poruci SANU.

U poruci koju je potpisao predsednik SANU Vladimir Kostić, akademici navode da je bila "privilegija i ohrabrenje nalaziti u blaženopočivšem Patrijarhu pažljivog, mudrog i dobronamernog sagovornika".

Radojičić: Čovek iz naroda, uvek težio kompromisu

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pridružio se "svim pravoslavnim vernicima koji u ovom trenutku oplakuju našeg duhovnog vođu i pastira srpskog naroda".

"Ceo naš rod, gde god se nalazio širom sveta, duboko je pogođen zbog gubitka mudrog, blagog i odmerenog duhovnika. Nažalost, dopalo mu je, kao i mnogim srpskim patrijarsima u prošlosti, da nam bude vodilja i oslonac u teškim trenucima po sve nas. Patrijarh Irinej se i u toj ulozi snašao na svojstven i izuzetan način, kao što je to činio na svim ranijim zvanjima i funkcijama, posebno onim pedagoškim i profesorskim. Bio je čovek iz naroda, pomirljiv, uvek je težio kompromisu i međusobnom razumevanju", rekao je Radojičić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da mu je čast što je poznavao patrijarha Irineja i što je bio njegov savremenik, dodavši da je bio "jedan i jedinstven".

On je na svom Fejsbuku povodom smrti poglavara SPC napisao da će istorija pokazati koliko je patrijarh Irinej uradio za srpsku crkvu, Srbiju, srpski narod, našu kulturu, duhovnost i Kosovo.

Bugarski patrijarh uputio saučešće SPC

"U ime Svetog sinoda Bugarske pravoslavne crkve i u naše ime prihvatite naše najiskrenije bratsko saučešće zbog neočekivane smrti Njegove Svetosti Patrijarha Irineja", napisao je bugarski patrijarh Neofit u pismu, prenosi bugarska agencija BTA.

Bugarska patrijaršija je takođe izrazila saučešće povodom smrti srpskog patrijarha Irineja.

"Neka Bog oprosti Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Irineju! Neka njegovo sećanje bude večno i blagosloveno!", navodi se u pismu.

Uvek spreman da sasluša i posavetuje 

"Mudar, strpljiv i blag je bio patrijarh naš Irinej. Uvek spreman da sasluša i posavetuje, pomiri i ka dobru i Bogu usmeri jer 'u tami sjaje videlo pravednicima od dobroga, milostivoga i pravednoga' navedeno je u telegramu Saveza jevrejskih opština Srbije. 

Telegram saučešća uputila je i Katolička crkva u Srbiji, koja navodi da su sa žaljenjem i dubokim hrišćanskim bolom primili vest o upokojenju patrijarha Irineja.

"U ovim teškim vremenima velikih iskušenja njegovo upokojenje predstavlja nenadoknadivi gubitak ne samo za sav verni pravoslavni narod već i za Katoličku crkvu i sve nas koji smo ga poznavali i iskreno poštovali", navodi se u telegramu koji potpisuje predsednik Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metodija, Ladislav Nemet.

Dodaje se i da je i sam papa Franja cenio patrijarha Irineja nazvavši ga velikim patrijarhom upravo zbog njegove ljubavi prema istini, koja nam je svima toliko potrebna. 

Ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore u pismu saučešća mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Srpske pravoslavne crkve Porfiriju , je naglasio da je patrijarh Irinej uvek bio pun poštovanja i da je težio dijalogu među hrišćanima, saopštila je Slovenačka biskupska konferencija a prenosi slovenačka agencija STA.

Hrvatska biskupska konferencija izrazila je saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić, izrazio je, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu HBK, hrišćansko saučešće i molitvenu solidarnost Svetom sinodu, svim mitropolitima i episkopima SPC-a, sveštenstvu, monasima i monahinjama i svim vernicima Srpske pravoslavne Crkve.

Nadbiskup bečki, kardinal Kristof Šenborn, uputio je saučešće u kojem je izrazio duboku pogođenost.

"Žalim zbog upokojenja jednog od velikih pravoslavnih patrijarha, ujedinjen sam u molitvi sa Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom koji oplakuje smrt patrijarha Irineja", napisao je kardinal Šenborn.

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputili su saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim vernicima.

"Posebno molimo za sve koje je Gospodin pozvao k sebi, a među njima posebno za njegovu svetost patrijarha Irineja koji mu je verno služio vodeći Srpsku pravoslavnu crkvu u vremenu brojnih izazova", poručili su iz biskupi, prenosi Kliks pisanje Katoličke novinske agencije.

Pupovac: Patrijarh doprineo istorijskoj ulozi SPC u Hrvatskoj

Predsednik SNV i poslanik u hrvatskom parlamentu Milorad Pupovac izjavio je u Zagrebu da je patrijarh Irinej "snažno doprineo obnovi aktivnosti, delovanja i istorijske uloge SPC u Hrvatskoj, zalažući se da se dijalog između pravoslavnih i katolika unapredi što je god više moguće".

Pupovac je nakon pomena oržanog patrijarhu Irineju u Sabornom hramu rekao da će preminuli poglavar SPC Srbima u Hrvatskoj ostati u, kako je naveo, znatnom sećanju zbog toga što je on jedan od patrijaraha koji je najveći broj svojih poseta posvetio Srbima u Hrvatskoj.

Saučešća reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH i beogradskog muftije 

Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović uputio je pismo saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"U svoje ime i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upućujem vam izraze svoga saučešća", navodi se u pismu Kavazovića koje je objavio portal islamskazajednica.ba.

I muftija beogradski Mustafa Jusufspahić izrazio je povodom smrti patrijarha Irineja saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sinodu, episkopima, sveštenstvu i svim sledbenicima SPC, podsetivši da je sa patrijarhom vodio uvek iskrene razgovore.

"Božji smo i njemu se vraćamo. Naši razgovori su uvek bili iskreni sa željom da se posle njih uvek bolje osećamo", naveo je Jusufspahić na svom Tviter profilu, a uz poruku je postavio fotografiju s patrijarhom.

Izrazi saučešća političkih stranaka, organizacija, pojedinaca 

Izraze saučešća Sinodu i Saboru Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja uputile su i političke stranke, organizacije, pojedinci.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma sa tugom konstatuje da je otišao duhovni otac srpskog pravoslavnog naroda i, kako kaže, ne samo srpskog već pravoslavnog naroda širom sveta. 

Demokratska stranka Srbije navodi da je SPC koja je, kaže, za srpski narod mnogo više od verske organizacije, ostala bez prvog među svojim arhijerejima u vremenima koja nisu laka i ocenjuje da je odlazak partijarha Irineja udarac, ne samo za crkvu već za ceo srpski narod.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj poručuje da uspomena na patrajarha Irineja bude podstrek za jedinstvo srpskog naroda i za očuvanje srpskog nacionalnog bića na teritoriji cele Srbije. 

Predsednik SPO-a Vuk Drašković poručio je da se patrijarh srpski Irinej preselio u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda što je kao tihi i neumorni neimar dovršio izgradnju Hrama Svetog Save. 

Pokret Dveri ističe da će patrijarh Irinej ostati upamćen kao borac za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije.  

Povodom upokojenja u Hristu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, Narodna stranka izražava iskreno saučešće sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Srpske pravoslavne crkve. 

Francuski humanitarac Arno Gujon oprostio se od preminulog patrijarha Irineja. On je na društvenim mrežama napisao da je imao čast da upozna patrijarha SPC i da "od njegovih ruku" bude odlikovan najvišim crkvenim odlikovanjem – Ordenom Svetog Save prvog stepena.

"Nikad neću zaboraviti njegove tople reči i trenutak kad mi je rekao "dragi prijatelju, brate Arno"... Napustio nas je danas prijatelj, brat, otac, patrijarh srpski Irinej, koji je ceo život služio Bogu, Crkvi i ljudima. Počivajte u miru Vaša svetosti", napisao je Gujon.

Povodom upokojenja Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, Narodna stranka izražava iskreno saučešće sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Srpske pravoslavne crkve. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво