Читај ми!

Rebić za RTS: Metoda borbe protiv terorista i mafije je različita, ali je rezultat isti

Direktor policije Vladimir Rebić kaže za RTS da je policija tokom vežbe "Obruč 2020" pokazala odlučnost da se uhvati u koštac sa najvećim bezbednosnim izazovima. Ukazuje da je metoda koju su pripadnici policije koristili tokom vežbe drugačija od borbe protiv mafije, ali da je rezultat isti. "Večeras smo pobedili zamišljenog teroristu, a pobedićemo i mafijaše", napominje Rebić.

Vladimir Rebić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je izuzetno zadovoljan onim što je policija pokazala na vežbi "Obruč 2020", a pokazala je, kako napominje, volju, sposobnost i odlučnost da se uhvati u koštac sa najvećim bezbednosnim izazovima.

"Terorizam je najveći izazov za ceo svet, ne samo za Srbiju. Imali smo priliku da vidimo i gotovo fantastičnu opremljenost naših elitnih jedinica. Mislim da ovakvom manifestacijom mogu da budu zadovoljni i građani Srbije, jer su policijski sližbenici pokazali visok nivo posvećenosti u želji da se zaštiti život građana. Građani mogu da budu spokojni, a ja kao direktor da budem ponosan", izjavio je Rebić.

Navodi da je metoda koju su policajci tokom vežbe koristili prema zamišljenom neprijatelju drugačija od metode kojom se bore protiv mafijaša.

"Ali, rezultat je isti. Večeras smo pobedili zamišljenog teroristu, a pobedićemo i mafijaše. Činjenica je da smo u ovoj godini raskrinkali 16 organizovanih kriminalnih grupa, da je hapšeno 109 članova tih grupa, da smo od četiri mafijaška ubistva rasvetlili tri šalje jasni poruku o namerama da se policija obračuna sa organizovanim kriminalom i nema dvojbe da ćemo u toj borbi pobediti", istakao je Rebić.

Sporadično nepoštovanje mera

Podseća da je policija u vreme policijskog sata preduzimala mnoge aktivnosti da se propisi tokom vanrednog stanja sprovedu do kraja.

"Mi dajemo punu podršku u ovom trenutku svim drugim službama koje su primarno nadležne u sprovođenju propisa koje donosi Vlada u suzbijanju kovida 19. Konkretno od pre dva dana smo se stavili na raspolaganje svim inspekcijama na nivou opština i gradova i da sa inspekcijama koje kontrolišu objekte u pogledu radnog vremena i uslova delatnosti i tu smo da pomognemo kolegama da se mere sprovedu do kraja. Naše aktivnosti su posebno intenzivne u noćnim satima kada zajedno sa inspekcijama obilazimo mesta gde se okupljaju građani", ukazao je Rebić.

U Srbiji je, dodaje, u prethodne dve večeri na četiri pet mesta bilo slučajeva nepoštovanja mera.

"Danas smo imali jedan nemio događaj gde su dva građana u Novom Sadu nasrnuli na sanitarnu inspektorku, napali su je i oni su uhapšeni i sada se nalaze u policijskom zadržavanju. A nadam se da će se odlukom suda u narednih nekoliko meseci naći tamo gde im je mesto i neće ometati sve one koji se bore da pandemija prođe sa što manje žrtava", napomenuo je Rebić.

Na svim mestima gde se okupljaju migranti policija će biti proaktivna

Ističe da je policija bila i u Šidu i u Somboru i Beogradu i drugim mestima gde se migranti pojavljuju u većem broju, gde na određeni način vrše uznemirenje građana i potencijalno predstavljaju opasnost za pandemiju.

"Jasna je poruka da će na svim lokacijama gde dolazi do okupljanja migranata policija biti proaktivna, da će dežurati i snage Žandarmerije i snage redovne policije, da nećemo dozvoliti da se niko okuplja na način suprotan propisima. Da podsetim da je za sve migrante koji se nalaze u sistemu da im je obezbbeđena medicinska i sva druga zaštita i da se oni ne mogu okupljati i remetiti život građana. Podsetiću da je policija tu da zaštiti građane, i da nema potrebe da se bilo ko drugi, nevladine i druge organizacije mešaju u rad policije i da pokušavaju da sprovode pravdu na neki način za koji oni smatraju da je neophodna. Policija i tužilaštva su tu da sprovode zakone i tako će i biti", istakao je Rebić.

Najveći broj migranata su. kaže, registrovani u Srbiji i onu su prema aplikacijama gde su izrazili nameru da budu u Srbiji smešteni trebalo i da budu u kampovima, ali nikako da se okupljaju van kampova.

"Njima je većinu vremena zabranjeno da se okupljaju na trgovima ili da na ilegalan način pokušavaju da pređu granicu. Tu je uloga policije da spreči takva okupljanja", zaključio je Rebić.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво