Читај ми!

Novi rok lokalnim samoupravama za upis opštinske imovine

Prema Zakonu o javnoj svojini sva imovina lokalnih samouprava koja do 31. decembra ne bude upisana kao opštinska, postaće državna. Rok za upis tog vlasništva do sada je tri puta pomeran, a kako je RTS-u u Ministarstvu finansija rečeno spremna je izmena zakona kojom će se lokalnim samoupravama za završetak tog posla dati još godinu dana.

Ustanove, muzeji, zgrade opštinske uprave, vrtići, škole u praksi opštinsko dobro, a na papiru i u katastru ničije. Od 2011. uz česte izmene zakona traje uvođenja reda nad javnom svojinom.

"Mi smo do sada kroz neke obrasce i potvrde koje nam je izdala Republička direkcija za imovinu i Agencija za restituciju, upisali preko 300 objekata. To govorim o nadzemnim objektima, nevezano od ulica, parkova, trgova, nekategorisanih puteva. Tto su objekti koje katastar upisuje po službenoj dužnosti", kaže Ines Šljivić, šef Službe za upravljanje javnom imovinom u Kruševcu. 

Uz geodetsko snimanje 130 kilometara vodovodne mreže, ali i toplovoda i kanalizacije u saradnji sa još šest opština tog kraja, Požarevac je uz projekat EU dosta uradio i na proceni vrednosti svoje imovine.

"Vrednost zakupa određenih parcela, moći će da vide koja se infrastruktura do kojih parcela prostire. Dosta toga biće ubačeno u budućnosti u geografski informacini sistem koji je javan ne samo za potencijalne investitore, već i za građanstvo", kaže Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

Upis imovine je ubrzan od 2018. kada je postupak dodatno pojedostavljen, to potvrđuju i podaci Republičke direkcije za imovinu.

"Do danas je u Registru imovine u javnoj svojini evidentirano 394.072 nepokretnosti, odnosno 35 odsto više nego 2019, što je veliki pomak", navodi se u saopštenju Republička direkcija za imovinu .

Uz pomoć Evropske unije Stalna konferencija gradova i opština u 48 lokalnih samouprava realizuje program pomoći u upravljanju imovinom.

"Ako je ta neka naša početna procena bila da nekih 30 procenata lokalnih samouprava vodi evidenciju i vrši regularno popis nepokretnosti u javnoj svojini, nadamo se da će po okončanju programa taj procenat biti bar udvostručen", kaže Milena Radomirović, programski direktor SKGO.

Iako je teško proceniti koliko posla još predstoji, dobra vest za lokalne samouprave je da je, kako nadležni najavljuju, novi rok posle koga će sva neupisana opštinska imovina postati državna 31. decembar 2021. godine.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво