Читај ми!

Građani ispred Hrama palili sveće za dušu počivšem mitropolitu Amfilohiju

Vernici i poštovaoci mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je preminuo jutros nakon borbe sa koronavirusom, došli su večeras ispred Hrama Svetog Save gde su mu paljenjem sveća odali poštu.

Oni su sveće palili ispred male Crkve Svetog Save, u kojoj je u to vreme održana i služba.

Ranije danas na društvenim mrežama pojavio se poziv vernicima i poštovaocima lika i dela mitroplita Amfilohija da večeras u 18.00 ispred Hrama zapale sveću za pokoj njegove duše.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore nakon borbe sa koronavirusom.

Njegovi zemni ostaci su iz KBC Crne Gore danas preneti u Cetinjski manastir gde mu je održan pomen.

Biće sahranjen u nedelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a svetu liturgiju će predvoditi patrijarh srpski Irinej.

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gora Zdravko Krivokapić pozvao je da se proglasi Dan žalosti zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. 

Od zvaničnika širom Crne Gore i Srbije stigli su izrazi saučešća povodom smrti mitropolita. Za patrijarha Irineja ovo je jedan od najtežih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve. 

Mitropolit Amfilohije rođen je na Božić 1938. kao Risto Radović u Barama Radovića u blizini Manastira Morače. 

Svojim rečima i stavovima često je izazivao veliku pažnju. Imao je veliki uticaj na mnoge vernike, ali je bio i na meti kritika protivnika. Govorio je da ga, kada kaže neku oštriju reč, odmah optuže da se bavi politikom.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво