Spas za medvede "plesače"

U bugarski park za medvede "Belica", privremeno su smeštene tri ženke medveda iz okoline Požarevca i Kruševca, koje su prethodnih godina živele u neadekvatnim uslovima i korišćene kao plesači, saopštilo udruženje "Sloboda za životinje".

Akcija spasavanja i transporta tri ugrožena medveda u Bugarsku, sprovedena je uz podršku  ministarstava za zaštitu životne sredine i za poljoprivredu, i saradnju sa međunarodnom organizacijom za zaštitu životinje "Četiri šape".

Medvedicama iz okoline Požarevca i Kruševca su pre transporta ugrađeni čipovi, a obezbeđena im je i sva potrebna dokumentacija.

Nakon perioda oporavka u parku, u kome su trenutno smeštene 24 životnje, medvedi će biti premešteni u novoizgrađeni park iste vrste u Srbiji. U saopštenju udruženja "Sloboda za životinje" navedeno je da će taj park biti na području Mokre Gore i da su pregovori sa poznetim rediteljem Emirom Kusturicom u toku.

Nadležne institucije iz Srbije sklopile su ugovor i sa organizacijom "Četiri šape" po kome će projekat izgradnje i održavanje parka, odnosno prihvatilišta za zlostavljane medvede, finasisirati ta organizacija.

"Četiri šape" brinu o tri parka za medvede u kojima ukupno živi 38 životinja, i to šest u Austriji, osam u Nemačkoj i 24 u Bugarskoj, dok je u Rumuniji pokrenut projekat spasavanja napuštenih mladunaca medveda.

U parku, koji će se izgraditi u Srbiji, planirano je prihvatanje medveda "plesača" i iz okolnih zemalja, kao i onih koji žive zarobeljni u kavezima, protivzakonito i protivno svim konvencijama o zaštiti ugroženih vrsta.

Udruženje "Sloboda za životinje" podseća da akcija spasavanja medveda ne bi bila moguća bez angažovanja Marije i Gorana Grujina, iz Svilajnca, koji su o životinjama brinuli, obilazili ih i hranili tokom šest godina, zatim podrške resornih ministarstava i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kao i medijske kampanje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво