Читај ми!

Kad svekrva i snahe udruže snage – 2.000 tegli ajvara i džemova spremno za prodaju

Sve je više poljoprivrednika koji se odlučuju da veći deo onoga što proizvedu prerade u svom domaćinstvu i ponude tržištu. Tako je i u porodici Jovanović iz blačkog sela Trbunja. Očekuju pre svega veću zaradu, ali i siguran plasman, jer se slatko, džemovi, ajvar prodaju tokom cele godine.

Ženski deo porodice Jovanović, svekrva i dve snahe, uz pomoć dece, složno u pripremi ajvara, trenutno najtraženijeg proizvoda na srpskom tržištu.

"Odlučili smo se za ovu vrstu proizvodnje, jer smo ostali pre svega tu na selu i da bismo malo udvostručili taj naš rad i trud odlučili smo se za preradu zimnice, voća i povrća", kaže Jelena Jovanović.

"Bolje je da ga preradimo mi i prodamo, nego za malu cenu da prodamo hladnjačarima", dodaje Milena Jovanović.

Kažu da su se i do sada ovim poslom bavile redovno, svake godine, po dobro poznatim receptima koji ovde žive decenijama i vekovima.

"Pravili smo slatko od šljiva, slatko od višnje, slatko od jagode, sada ćemo slatko od dunja, pa onda smo pravili džemove, pekmez bez šećera od šljiva, pravili smo još džem od maline", navodi Jelena.

Milena kaže da su u prvoj godini napravili oko 1.500 tegli, do 2.000. "Najviše se ajvar traži, idu i džemovi i slatka, ali najviše je potražnja za ajvarom", dodaje Milena.

Svekrva Milanka Jovanović kaže da je i ona uz svoju svekrvu spremala, a da su sada tu snahe, koje joj pomažu.

Ono što je za sve njih novina, to je pozicioniranje na tržištu, ali ističu da ne strahuju, jer potražnje ima i prodaja gotovo cele ovogodišnje proizvodnje već je ugovorena.

"Malo internet prodaja, malo sindikalna prodaja, što smo počeli, to je već naručeno, krećemo sa isporukom", ističe Jelena.

"To je dobra priča, znači ostaće ljudi na selu, uradiće, neće svoj proizvod, svoju sirovinu, davati u neko bescenje ili jako jeftino, već će taj proizvod finalizovati i ostvariti neki profit, od čega će njihove porodice egzistirati", objašnjava Bojan Nikolić iz Poljoprivredne stručne službe Opštine Blace.

Jovanovićima su u početku pomogli država i Fondacija "Divac". Sada je, kažu, sve na njima, a cilj im je da uz rast i razvoj proizvodnje i prerade svojim porodicama obezbede sigurnu egzistenciju i opstanak na prostoru gde žive generacijama.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво