Više profesionalnih vojnika, manje regruta

Vojska Srbije planira da ove godine okonča profesionalizaciju i smanji broj novih regruta. Prošle godine, četiri puta više prijavljenih profesionalnih vojnika, a svaki sedmi vojnik žena.

Profesionalizacija vojske i smanjenje broja regruta ciljevi su Vojske Srbije za narednu godinu. U prošloj godini na konkurs za prijem 2.400 profesionalnih vojnika, prijavilo se oko 9.500 kandidata, od čega 14 odsto žena. Ministar odbrane Dragana Šutanovac najavio prijem još 4.500 profesionalnih vojnika.

Šutanovac je rekao je da će prioritet ministarstva u 2010. godini, u skladu sa finansijskim mogućnostima, biti završetak procesa profesionalizacije koji je počeo 2003. godine.

"Ubeđeni smo da to možemo da uradimo, s tim što moram da kažem da postoje određene pretpostavke koje, na neki način, utiču na to negativno. Treba da primimo oko 4.500 ljudi, što je realno moguće, ali sa druge strane provere koje se vrše, od zdravstvenih do bezbednosnih, usporavaju taj proces jer mi ne želimo da bilo ko, ko to ne zavređuje, uđe u naš sistem", rekao je Šutanovac na poslednjoj konferenciji za novinare.

Prošle godine primljeno je više od 2.100 vojnika po ugovoru, čime je omogućeno da se regrutni kontigent smanji na oko 3.200 vojnika po uputnom roku.

Vojska Srbije trenutno ima oko 6.200 profesionalnih vojnika, a plan je da po završetku profesionalizacije u VS bude oko 10.600 vojnika po ugovoru.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво