Komemoracija poginulim pilotima „miga 21“

U spomen i čast poginulim pilotima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane – majoru Dejanu Krsniku i kapetanu prve klase Zvonku Vasiljeviću – u Domu vazduhoplovstva u Zemunu održan je komemorativni skup.

Komandant RViPVO general-major Duško Žarković rekao je da je teško pronaći reči utehe koje bi ublažile tugu i bol porodica poginulih pilota, koji su, odlučivši da se bave avijacijom, prihvatili put pun izazova, hrabro prihvatajući sve ono što vojnički poziv nosi: čast, poštenje, patriotizam, ali i nesebično odricanje. 

"Ako može biti utehe za nas, onda je to činjenica da će svetli likovi naših nastradalih kolega, njihovi ljudski i profesionalni kvaliteti, njihov odnos prema porodicama i profesiji, biti trajna inspiracija i uzor svima nama, ali i budućim generacijama vazduhoplovaca", rekao je general Žarković.

Porodicama Krsnik i Vasiljević, general Žarković je poručio da mogu biti ponosni na Dejana i Zvonka i da će uspomenu na njih čuvati sve njihove kolege i prijatelji.

Od kolega pilota na komemoraciji se oprostio i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, koji je govorio o životnim putevima majora Krsnika i kapetana prve klase Vasiljevića, o tome kako su stasali u iskusne pilote, cenjene i voljene u kolektivu i ozbiljne ljude koji će biti primer mlađim generacijama.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodica stradalih pilota, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sa članovima kolegijuma, pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kolege i prijatelji.

Pilot major Dejan Krsnik bio je komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile.

Rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu, a u profesionalnoj vojnoj službi bio je od 1994. godine.

Iza sebe je ostavio suprugu i dete.

Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević bio je pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile.

Rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici, a u službi je bio punih 19 godina.

Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.

Major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević tragično su izgubili živote 25. septembra, prilikom pada aviona "mig 21" u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, tokom izvođenja redovnog letačkog zadatka.

Sahrana majora Dejana Krsnika biće sutra, 29. septembra, na Bežanijskom groblju u Beogradu u 13.45, a sahrana kapetana prve klase Zvonka Vasiljevića biće istog dana na groblju u mestu Donja Borina u 13 časova.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво