Humanitarni bazar za Lanu Bulatović, Kovinci ujedinjeni za ozdravljenje sugrađanke

U Kovinu je tokom vikenda organizovan humanitarni bazar kako bi se prikupio novac za lečenje 29-godišnje Lane Bulatović, koja boluje od 19 dijagnoza.

Kovinci, kažu, ne pamte kada se toliko ljudi ujedinilo za isti cilj – ozdravljenje Lane Bulatović, koja godinama bije najtežu i najvažniju bitku – za život.

Sve je počelo letos od dobrotvorne prodaje knjiga, nakon čega se sve više građana i privrednika uključilo u akciju. Kako bi što se novac prikupio u što bržem roku, organizovan je humanitarni bazar ispred Centra za kulturu.

Krofne, štrudle, knjige, igračke, vaučeri za teretanu i plesnu školu. Kiša je zamalo pokvarila planove organizatora, ali je vreme ipak odlučilo da stane na stranu solidarnosti. 

"Odziv građana je veoma dobar. Mi smo pokušali kao Udruženje 'Stari lala' to da probudimo u njima, dosta je bilo akcija i bez nas, ali smo prihvatili tu, ne obavezu, već čast da pomognemo Lani da ode na transplantaciju bubrega i pankreasa. Potrebna je oko 71.000 evra, a sada smo na oko 45.000, i to se stalno povećava. Narod je shvatio poruku i humanu notu jer ljudski život nema cenu", istakao je Jadran Anđelković iz Udruženja "Stari lala".

Na stranu humanosti stali su i ugostitelji. I pored neugodne situacije u kojoj su se našli zbog epidemije koronavirusa, dali su svoj doprinos – novac od prodaje kafe, limunade, "koka-kole", biće uplaćen na Lanin račun.

"Drage volje smo ušli u ovu akciju, pošto se ceo grad podigao na noge da bi pomogao. Nama se upalila lampica da je krajnje vreme da se pridružimo, ipak treba uključiti sve raspoložive snage koliko je moguće jer ona vodi borbu za život i shvatili smo da je momenat da joj pomognemo. Najiskonskiji motiv je da se pomogne čoveku u nevolji", poručio je Vuk Dobrić, vlasnik lokalnog kafića "Krug".

Darko Glišić, vlasnik kafića "Mali park", naveo je da je Kovin kao mala zajednica ovom akcijom pokazao da je veliki i da ljudskost može pobediti sve nepravde.

"Poučeni načinom učešća drugih ugostitelja koji su se koji dan ranije priključili i koji su određene proizvode namenili akciji za Lanu, odlučili smo da naš proizvod bude kapućino kao najprodavaniji artikal koji imamo u ponudi. Vreme je malo lošije, te i nema previše gostiju kao kada su dani sunčani, ali se nadamo da će do kraja dana biti u redu i da ćemo sakupiti određena sredstva", dodao je Darko Glišić.

Neophodna hitna transplantacija u inostranstvu 

Lana ima 19 dijagnoza i svaki dan je u bolnici. Sve je počelo kada je u devetoj godini dobila dijabetes. Nakon toga dobila je i jedno neurološko autoimuno obolenje, zbog kojeg je izgubila vid. Ni posle pet operacija vid ne može da se vrati jer je trajno oštećen očni živac.

Bolesti su se nadovezale jedna na drugu, oslabili su joj bubrezi, zbog teške anemije stalno je na transfuzijama, oštećena joj je štitna žlezda.

Uvedena joj je hitna dijaliza, a jedina nada za njen oporavak je transplantacija pankreasa i bubrega, koja se radi samo u inostranstvu.

Živi u mraku jer ne vidi ni svetlost, trpi jake bolove svakodnevno, teško podnosi hemodijalizu na koju sada ide tri puta nedeljno.

Sve operacije koje treba da obavi koštaju više od 100.000 evra. 

Ostalo je da se skupi još dosta novca za Lanino izlečenje i građani Kovina će nastaviti sa donacijama i humanitarnim akcijama i po završetku bazara.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво