Dani ćirilice u Bavaništu - od literarnih radova do lutaka u narodnoj nošnji

Dečiji sabor "Dani ćirilice", koji neguje srpsko pismo i kaligrafsku umetnost, održan je 19. put u Bavaništu kod Kovina. Učenici osnovnih škola kod nas i u inostranstvu pisali su i slikali o ljubavi, što je bila ovogodišnja tema. Najbolji su nagrađeni knjigama.

Svetosavski dom u Bavaništu krase dečiji radovi, pristigli na konkurs manifestacije "Dani ćirilice". Ima tu crteža, kaligrafije, priča i pesama, veza, lutaka u narodnoj nošnji, a neke od njih imaju i maske, što je u skladu sa situacijom u kojoj trenutno živimo.

"Napisala sam pesmu za koju sam osvojila treće mesto. Pisala sam o tome kako svi treba da se vole i međusobno pomažu jedni drugima", kaže Jovana Stanković iz Bavaništa.

Sergej Jović iz Niša kaže da je pisao o ljubavi i da je glavna ljubav njegova porodica.

"Ja sam vezla svoje početno slovo imena, ali sam osmislila da to bude kao leptir. Trebao mi je ceo dan za to, nije bilo teško i mislim da svako treba da pokuša", rekla je Željana Racić iz Gaja.

Obično je na konkurs pristizalo oko 6.000 radova, ali ove godine samo 1.100, zbog korone i nastave kod kuće. Najbolji su predstavljeni u zborniku.

"Najviše je bilo literarnih radova, jer je njih bilo moguće slati mejlom, dok je najmanje bilo lutaka, jer su one mogle biti poslate samo redovnom poštom, koje nisu radile", kaže Vera Sekulić, organizator manifestacije.

U prethodne dve decenije, na "Danima ćirilice" učestvovalo je 66 hiljada dece, sa skoro svih kontinenata. Osim o srpskom pismu, oni su učili i o nekim pravim vrednostima obrađujući teme kao što su : vera i nada, dobrota, svetinja. Sledeće godine će razmišljati o slobodi.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво