Pandemija sajber-kriminala – i zdravstvo na meti hakera

Širenje koronavirusa donelo je velike promene u načinu života i rada. Kako su se prodaja i protok novca preselili na internet, to je na globalnom nivou pratio i kriminal. Interpolova procena uticaja kovida 19 na kibernetički kriminal pokazala je da su meta napada pored pojedinaca i malih preduzeća, sve više velike korporacije i institucije. Taj trend nije zaobišao ni Srbiju.

I oni koje do sada to nije interesovalo moraju da savladaju savremene tehnologije. Preko interneta se odvija nastava, održavaju poslovni sastanci, konferencije, plaćaju računi. Porastao je i broj domena.

Dijana Milutinović iz Registra nacionalnog internet domena Srbije navodi da su rast zabeležili mnogi evropski registri, između ostalih registar Srbije zabeležio je rast koji je bar u prvih pola godine veći u odnosu na rast koji je zabeležen prethodne tri godine.

"To donekle ilustruje činjenicu da internet postaje izuzetno važan kanal", ističe Milutinović.

Prijava sajber-kriminala je više za trećinu

MUP Srbije je dobio za trećinu više prijava sajber kriminala nego prošle godine.

Načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal Vladimir Vujić kaže da su svi oblici prevara najčešće prisutni na internetu i navodi sticanje protivpravne imovinske koristi, zloupotrebu dece u pornografske svrhe, različite napade na sajtove i servere, širenje lažnih vesti kada je bilo vanredno stanje, širenje govora mržnje.

"Mi danas nemamo samo pandemiju kovida, mi imamo danas pandemiju visokotehnološkog kriminala", upozorava Vujić.

Hakeri su i sa adrese Instituta za javno zdravlje Srbije "pecali" tako što je nuđen medicinski materijal besplatno, a u prilogu se nalazio štetni trojanac.

"Ucenjivački" softver porastao za 800 odsto

Jovan Milosavljević, rukovodilac Službe za informacionu bezbednost RATEL-a, ističe da je takozvani ucenjivački ili iznuđivački softver porastao za preko 800 procenata.

"Najveći napadi usmereni su pre svega na velike korporacije, na IKT sisteme od posebnog značaja, odnosno kritičnu infrastrukturu, gde bismo izdvojili najpre segment zdravstva i finansijski sektor, koji je u međuvremenu imao porast fishing kampanja za preko 200 procenata", navodi Milosavljevićeva.

Stručnjaci savetuju da se nikako ne pristaje na bilo kakve ucene, jer se tako postaje saučesnik u krivičnom delu i sponzoriše sajber-kriminal, već da se svaki sajber-napad prijavi Odeljenju MUP-a Srbije za visokotehnološki kriminal, ali i da je najvažnija edukacija.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво