Svetski dan čistih planina Stara planina dočekuje sa desetinama kubika otpada

Širom planete obeležava se Svetski dan čistih planina. Na Staroj planini kod Pirota, u kanjonu reke Temštice, zaostalo smeće čistili su volonteri iz svih krajeva Srbije. Sakupljeno je na desetine metara kubnog otpada koji su ostavili nesavesni meštani i turisti.

Ni velika traktorska guma koja je narušavala lepotu kanjona reke Temštice, nije bila prepreka za volontere. Jelena i Aleksandar su udružili snage, kako bi staroplaninska reka ponovo bila čista.

"Za ovako lepu reku i ovako lepo mesto to je stvarno šteta. Trebalo bi da se svi uključe i da se u celoj Srbiji naprave ovakve akcije koje za jedan dan naprave pravo čudo", kaže Jelena Hajduković volonterka iz Sremske Mitrovice.

Volonter iz Niša Aleksandar Tasić smatra da je volontiranje u Srbiji uglavnom podcenjeno zato što ljudi razmišljaju kakve će koristi imati od toga.

"Čista zemlja nije samo nešto što će privući turiste ili izgledati lepše nego je bitno za naše zdravlje", dodaje Tasić.

Inicijativa za razvoj i saradnju uz pomoć Mladih istraživača okupila je 30-ak volontera iz cele Srbije kako bi očistili priobalje Temštice, jedne od najlepših reka Stare planine i Srbije.

"Ovo je samo jedno od 1.000 mesta u Srbiji koja pokazuju kakav je nemar naših ljudi, kako smo neodgovorni prema svojoj deci, prema svojoj budućnosti i prema svojoj okolini", poručuje Miodrag Nedeljković, direktor Inicijative.

Meštani Temske već su čistili divlje deponije u okolini, ali zbog nesavesnih građana i brojnih turista, smeće se opet nagomilalo.

Tomislav Pančić, predsednik MZ sela Temska, kaže da su oni očistili smeće koje je ostalo iza brojnih turista, međutim nisu mogli sve da postignu.

"Onda su se javili ljudi, prepoznali naše aktivnosti, rekli su da hoće da pomognu i hvala što su došli", dodao je Pančić.

Mesna zajednica i Javno preduzeće Komunalac pobrinuli su se za odvoženje smeća na deponiju. Iako u selu Temska postoje kontejneri, stare navike se izgleda teško menjaju.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво