Pravda će biti dostižna

Rezultati reforme pravosuđa mogli bi da budu vidljivi krajem ove godine najavila ministarka Snežana Malović. Malovićeva poručila građanima da će pravda biti i efikasna i dostižna.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da bi već krajem ove godine mogli da budu vidljivi rezultati reforme pravosuđa i poručila građanima Srbije da će pravda biti i efikasna i dostižna.

Malović je u intervjuu Tanjugu najavila da će reforma pravosuđa biti nastavljena radom na primeni zakona, kao i predlaganjem niza novih, uključujući i najznačajniji - Zakon o parničnom postupku, koji će omogućiti ubrzanje sudskih procesa.

"Naš cilj je da dostignemo evropske standarde - da parnični postupci ne traju duže od dve godine, a krivični ne duže od godinu dana", rekla je ministarska.

Prema njenim rečima, cilj već preduzetih reformskih poteza i onih koji slede u ovoj godini jeste da pravosuđe bude nezavisno, efikasno, transparentno, objektivno i da se građanima vrati poverenje u sudstvo.

Ona je ukazala da reforma pravosuđa ne podrazumeva samo promenu kadrova, već i promenu uvreženog načina razmišljanja i procesa i organizacije rada.

Podsećajući da su novoizabrani nosioci pravosudnih funkcija stupili na dužnost 1. januara, Malović je najavila da će ubrzo biti raspisan novi konkurs na koji će moći da se prijave kandidati za upražnjena mesta kako u sudovima, tako i u tužilaštvima.

"Ne mogu da preciziram da li će to biti u toku januara ili februara, ali svakako ne u dužem roku", istakla je Malovićeva.

Ona je napomenula da će biti povećen broj sudijskih pomoćnika, jer to, kako je objasnila, predstavlja rasterećenje sudija u odnosu na određene administrativne poslove ili na postupanja koja nisu toliko složena da zahtevaju rad samog sudije.

Borba protiv organizovanog kriminala

Ona je dodala da je jednako važno da se intenzivira borba protiv organizovanog kriminala i jačanje regionalne saradnje.

Malović je očekuje da će ove godine biti potpisani određeni ugovori o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, te ugovori o ekstradiciji sa pojedinim članicama Evropske unije, koji će, kako je navela, biti napredniji u odnosu na sporazume koje smo imali do sada.

Ukazujući da će o prvim rezultatima reforme pravosuđa moći da se govori tek krajem ove godine, ministarka je ukazala da su pravosuudne reforme složene i da je često potrebno da prođe puno vremena da se osete prvi efekti.

Ona je istakla da je Ministarstvo pravde imalo najveći broj obaveza u odnosu na ostala ministarstva oko ispunjenja uslova za viznu liberalizaciju. Pored zakona koji su bili potrebni za viznu liberalizaciju, Ministarstvo je radilo i na zakonima koji se tiču uspostavljanja regionalne saradnje i međunarodne pravne pomoći, zakonima o ratifikaciji brojnih konvencija Saveta Evropa i Ujedinjenih nacija, ukazala je ministarka.

Svi ti zakonski tekstovi usmereni su na intenziviranje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, navela je Malovićeva, i podsetila da je početkom marta počela primena najznačajnijeg akta u tom pogledu - Zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom.

"Mnogi su bili skeptični da ćemo uopšte uspeti da donesemo taj zakon, pa zatim kad je usvojen bili su skeptični da li će on moći da se primeni, a u ovom momentu mi imamo rešenja i o trajnom i o privremenom oduzimanju imovine".

Prema njenim rečima, trajno oduzimanje placa u Šilerovoj ulici od naslednika vođa "zemunskog klana" ima i simboličnu dimenziju, jer je, kako je navela, rad Specijalnog suda nažalost počeo procesuiranjem optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Ministarstvo pravde je u proteklom periodu dosta radilo na poboljšanju uslova u zatvorima, kazala je Malovićeva i najavila da će uskoro početi primena zakona koji regulišu posebne zatvorske režime za smeštaj osuđenih za organizovani kriminal i ratne zločine.

Pored toga, biće intenzivirano zaključenje sporazuma o izvršenju alternativnih sankcija, kao i sporazuma o priznanju krivice koji su tokom 2009. pokazali pozitivne efekte.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво