U novu grejnu sezonu sa starim cenama, nedostaju majstori za popravke kvarova

Hladna jutra podsećaju da se približava i grejna sezona. Remonti su u završnoj fazi. Najvažnije je da u grejnu sezonu ulazimo sa starim cenama grejanja. Pandemija je uticala na naplatu grejanja pa iz toplana podsećaju potrošače da redovno izmiruju račune kako bi i oni redovno mogli da plaćaju energente.

Tehničke probe sistema kreću početkom oktobra. U Udruženju toplana kažu da su na lokalnim samoupravama i njihovim daljinskim sistemima odluke hoće li u slučaju potrebe početi sa grejanjem i pre 15. oktobra, kada zvanično počinje grejna sezona.

"Naravno, spremni smo da krenemo i ranije, pratimo i vremensku prognozu, prema onome što vidimo ne bi trebalo da bude iznenađenja, ali svakako ćemo biti spremni da startujemo i ranije", rekao je Vladimir Kulagić, direktor JP "Grejanje", Smederevo.

Proteklih nekoliko godina dosta je ulagano u obnovu toplana, pa u njihovom radu ne bi trebalo da bude većih problema. A gotovo svim daljinskim sistemima nedostaju majstori za popravke kvarova na terenu.

"Nešto su u manjem obimu obavljeni remontni radovi zbog pandemije i svih problema kojih smo imali tokom leta, ali to nisu nezavršeni poslovi koji mogu da ugroze nastupajuću grejnu sezonu", kaže Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

U Ministarstvu energetike kažu da je obezbeđeno dovoljno gasa, mazuta i uglja i da je sada na toplanama da blagovremeno ugovore potrebne količine energenta za nesmetano grejanje. Toplane su dužne da poštuju Uredbu o formiranju cene grejanja.

"S obzirom na to da nije dolazilo do značajne korekcije cene energenata koji su inače glavni element za formiranje cena, ne očekujemo da dođe do nekih korekcija cena. Ali naravno, poslednja reč je na toplanama i lokalnim samoupravama, koje to u krajnjoj liniji odobravaju", kaže Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Vladan Marinković, direktor JKP "Gradska toplana" Novi Pazar je rekao da cene grejanja nisu menjane prethodnih sedam godina, od 2013. godine, i iznose 102 dinara po metru kvadratnom za stanovništvo i 306 dinara za privredu – što privreda plaća šest meseci, a građani 12 meseci tokom godine. 

Finansijska situcija u svih 60 toplana znatno je bolja nego pre pet godina, ali dugovanja još ima. Proteklu grejnu sezonu završile su sa 11 milijardi dinara duga za energente. A potrošači im za isporučenu toplotnu energiju duguju 31 milijardu dinara, od čega je dve trećine dug koji su napravila domaćinstva.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво